Брайтън е вторият отбор, стигнал до четвъртфиналите на ФА Къп. В двубой от петия кръг тимът от Премиършип победи с 2:1 като домакин водения от Франк Лампард отбор на Дарби Каунти. За гостите дебют и то с гол направи бившият английски национал Ашли Коул, но това бе един от малкото позитивни моменти за гостите.

От самото начало Брайтън заигра по-добре и закономерно се стигна до 33-ата минута, в която Ив Бисума получи топката отдясно, откъдето пусна хубав пас по земя към наказателното поле. Там Антони Нокер засече прекрасно и изпрати топката в мрежата.

В добавеното време на първата част домакините стигнаха и до втори гол. Бисума се справи прекрасно със съперников футболист на ъгъла на наказателното поле, след което стреля качествено по диагонала. Топката удари гредата, след което се върна в краката на Юрген Локадия, който без проблеми реализира в опразнената врата.

На почивката Франк Лампард направи две смени, включително вкарването в игра на Ашли Коул. Това имаше известен принос към по-активната игра на Дарби, но пък Брайтън продължаваше да бъде по-опасен отбор с бързите си контра атаки.

Нокер имаше още един шанс за гол, а в 75-ата минута Бернардо можеше да реализира най-красивото попадение в двубоя след удар от близко разстояние със странична ножица. Той обаче бе в тялото на вратаря Роос.

Ашли Коул намали за 1:2 в 81-ата минута, действайки много предвидливи след избита топка. Тя отиде към главата му, а опитният бранител я чукна към вратата и никой не успя да предотврати гола.

До края обаче гостите така и не стигнаха до нещо опасно за евентуален изравнителен гол и така напускат надпреварата, концентрирайки усилията си върху борбата за плейофите на Чемпиъншип.