Отборът на Борнемут прекъсна поредицата си от 2 поредни поражения във Висшата лига на Англия, като надигра у дома гостуващия Евертън с 3:1. Двубоят от 5-ия кръг доказа, че „карамелите” все още не са се отърсили от слабостите си при гостуванията, тъй като хората на Марко Силва направиха твърде малко, за да се надяват да изкопчат нещо от срещата.

Много солидно представяне за „черешките” направи английския национал Калъм Уилсън, реализирал 2 попадения. Другият гол за победителите беше дело на Райън Фрейзър, който заедно с Диего Рико предложи доста интересна интерпретация за изпълнение на пряк свободен удар след получен от съдията сигнал.

Всъщност първата голова ситуация в срещата беше в полза на Евертън, но тя беше плод чисто на индивидуалната класа на Ричарлисон. Бразилецът получи кълбото на около 5-6 метра пред дъгата и нанесе силен шут, чиято парабола накара вратаря Аарън Рамсдейл да се закове на място. Топката отскочи от лявата сглобка и излезе в аут.

Само 4 минути по-късно Борнемут откри. Доминик Соланке изскочи на първа греда, за да отклони центрирането от ъглов удар зад гърба си. Във вратарското поле Джошуа Кинг опита да отправи удар, като произведе нелеп контакт с топката, която се вдигна във въздуха. Калъм Уилсън стигна първи до нея и от упор разстреля Пикфорд – 1:0.

Минута преди края на полувремето „карамелите” все пак си дадоха добра отправна точка за втората част. Ричарлисон се измъкна отдясно и центрира с доста фалц, за да намери Доминик Калвърт-Люин пред вратарското поле. Таранът надскочи Стив Куук и стреля с глава, а топката първо срещна напречната греда и после се оплете в мрежата – 1:1.

Второто полувреме започна с ранно спасяване от Рамсдейл, който с мъка извади силен шут на Гилфи Сигурдсон. Последва един дълъг период, в който голови ситуации липсваха, за да дойде 67-ата минута. Тогава Борнемут спечели пряк свободен удар при ъгъла на наказателното поле отляво по атаката си. Съдията подреди стената за Евертън, а в това време Диего Рико вдигна топката с ръце и зачака сигнала. Когато той прозвуча, испанецът бързичко постави топката на земята, а Фрейзър вече се засилваше. Последва нещо средно между центриране и удар по земята. Фабиан Делф в опит да пресече затрудни допълнително Пикфорд, който не реагира по най-добрия начин – 2:1.

Пет минути по-късно всичко рухна за Евертън. След серия карамболи за топката около централната линия Диего Рико матира защитата в сини екипи с дълъг и наглед твърде елементарен пас. Калъм Уилсън се озова очи в очи с вратаря и ефектно го прехвърли – 3:1.

В самия край Рамсдейл трябваше да прави едно-две решителни спасявания, с което гарантира победата. Тя изкачи Борнемут до 8-а позиция със 7 точки. С абсолютно същия актив Евертън се озова извън топ 10, заемайки 11-о място.