Манчестър Сити без никакъв проблем се класира за 5-ия кръг във ФА Къп, като не показа капчица жал срещу елитния Бърнли и го съсече с 5:0. Машината на Хосеп Гуардиола работеше на пълни обороти под обилния дъжд на „Етихад”, където публиката видя петима различни голмайстори – в това число и отбелязалия си автогол Кевин Лонг.

Буквално с първия съдийски сигнал „гражданите” се хвърлиха стръвно да търсят гола и положенията не закъсняха. Ник Поуп с геройска намеса отложи поне с малко унижението, като в 16-ата минута спаси по невероятен начин с крак шут на Бернардо Силва. Две минути след това Данило нанесе мощен шут към горния десен ъгъл, а Поуп с една ръка парира, след което успя и да улови.

В 23-ата минута логичното се случи и Сити откри. Данило с пас, който приляга на плеймейкър, а не на ляв бек, изведе Габриел Жезус отляво в наказателното поле. Бразилецът свърши своята част, като елегантно преодоля двама защитници, за да изскочи на позиция за стрелба от около 6-7 метра. Шутът на бразилеца не беше най-точният, но бе изпратен с невъзможна сила и Поуп този път капитулира – 1:0.

Голямата част от головете на „небесно сините” падна след почивката, когато мачът можеше да тръгне и в друга посока. В 48-ата минута Николас Отаменди допусна непростима грешка, като реши да изнася топката далеч от наказателното поле с дрибъл, което не е сред най-силните му страни. Мачей Видра усети своя шанс и се възползва от тежкото повеждане, за да открадне кълбото и да изскочи сам срещу Едерсон Мораес. Вратарят направи всичко по силите си, за да скъси ъгъла максимално, а това явно повлия на нападателя срещу него, който намери външната страна на мрежата.

Само 5 минути по-късно Сити онагледи колко важно е да си вкарваш положенията. Футболистите на Гуардиола организираха много бърза атака през центъра, а Илкай Гюндоган предостави топката за Кевин де Брюин, който моментално намери Бернардо Силва отдясно в пеналта. Португалецът надигра Стивън Уорд и стреля, топката рикошира в бранителя и заблуди вратаря Поуп. Остана обаче впечатлението, че въпреки промяната в траекторията стражът можеше да се намеси по-добре – 0:2.

В 61-ата минута всичко за гостите приключи окончателно. Сити за пореден път изнесе топката отляво, а Рияд Марез умело я предостави на Де Брюин, който от 21-22 метра нанесе изключителен диагонален шут. Поуп тук по никакъв начин не можеше да бъде винен – 0:3.

Разпадът в Бърнли продължи в 73-ата минута, когато тимът на Шон Дайш си отбеляза автогол. Бернардо Силва с хубав пас изведе Де Брюин на скорост отдясно в наказателното поле. Встрани от малкия пеналт белгиецът опита прострелно центриране към Жезус, ала Кевин Лонг изпревари бразилеца и засече топката в собствената си врата.

Лонг носи огромна вина и петия гол в самия край на мача, когато сам се постави в трудна ситуация. Той опита да гардира един безадресен пас на Сити в наказателното поле с идеята, че Поуп ще излезе да улови. Вратарят се забави с реакцията си, а пресиращият Давид Силва притесни бранителя дотолкова, че в паниката си последният го задържа за фланелката. Реферът нямаше друг избор, освен да назначи дузпа, което позволи на Серхио Агуеро в 85-ата минута да оформи крайното 5:0.