Нещата в Нюкасъл сериозно куцат и проблемите в тима се задълбочават. Причините за слабото представяне на „свраките“ са много, но фактът, че отборът има само точка от първите 4 кръга, започва доста да тревожи феновете. Както всяка година в последно време, Нюкасъл най-вероятно отново ще бъде замесен в битката за оцеляване, а  съставът трябва да покаже някаква реакция още срещу Лийдс в петък вечер. Напрежението в тима от североизточна Англия  сериозно расте, а подобно мнение изрази и бившият защитник на Нюкасъл Джон Андерсън.

Андерсън смята, че времето на мениджъра Стив Брус изтича и са нужни позитивни резултати, за да може да спадне натискът, на който е подложен наставникът. Ирландецът говори и за взаимоотношенията на бившия футболист на Манчестър Юнайтед с феновете на „джордитата“, като той директно обвини Брус за ситуацията в клуба.

„Стив Брус не се справя добре, това е моето мнение. Нещата от началото на кампанията не вървят, а играта е под всякаква критика.  Отборът играе слабо, безидейно и допуска прекалено много попадения. Знаем, че и привържениците не са най-големите почитатели на Стив Брус и явно има защо да бъде така. Хората не могат да бъдат лесно излъгани, и  трябват действия. Трябват действия от Брус и играчите, за да излезе клубът от тази тежка ситуация. Ако   нещата не се стабилизират, кризата ще се задълбочи, и никой не знае какво може да се случи. Още е рано да говорим за уволнение на Брус, но той трябва да си даде ясна сметка за какъв клуб работи“, коментира Андерсън. В момента Джон Андерсън работи като спортен журналист в BBC radio Newcastle, като той има възможността да коментира всеки мач на Нюкасъл, заедно с своя колега Матю Раисбек. В това отношение Нюкасъл се е погрижил доста добре за своите фенове, включително и за хората с увреждания, тъй като всеки мач на клуба може да бъде проследен напълно безплатно от официалния сайт на „свраките“.