Бившият капитан на Арсенал Пер Мертезакер оглави академията на клуба след края на своята успешна футболна кариера. Германецът реши да остане в Лондон и да се заеме с отговорната задача, а сега определя решението си като най-доброто в своята кариера.
 
„Всичко се случи много неочаквано за мен. Оставаше една година до края на договора ми, тогава седнахме с ръководството и поговорихме. Арсен Венгер ме попита: "Искаш ли да останеш с нас? Какво мислиш да правиш като приключиш с футбола? 
 
Винаги съм казвал, че обичам Арсенал и искам да остана. Тук сме едно голямо семейство, а клубът показа голямо уважение и респект към мен. Преди да поема работата като мениджър на академията, трябваше да разговарям с моята съпруга. За щастие, бързо се разбрахме и се радвам, че останахме в Лондон.  Не знаех какво да очаквам от новото предизвикателство - бях изненадан, но същевременно и много щастлив. Знаете, че Арсенал е клуб, който ражда таланти и от мен се изисква точно това - да намеря добри момчета, които да се адаптират успешно в първия отбор. 
 
Първоначално беше трудно да свикна с ролята ми на треньор, но колегите много ми помогнаха. Смятам, че нещата се развиват чудесно. 2 години след като поех академията, ако ме попитате дали съжалявам, не, не съжалявам, това е най-доброто решение в моята кариера. Щастлив съм да бъда част от Арсенал и всички прекрасни хора, с които работим заедно", сподели Мертезакер.