Приятелското дерби на Англия? Да, да... Отново дойде време за мърсисайдското дерби между Ливърпул и Евертън. Стадионите на двата тима са разделени от няколкостотин метра, разделяни от емблематичния "Стенли Парк".

Историята сочи, че "карамелите" са един от големите поддръжници на "червените" при проблема им с властите след трагедията на "Хилзбъро", но тези добри взаимоотношения и взаимно уважение свършват тогава, когато двата отбора стъпят на терена.

В края на миналия век почти неизменно "сините" от Ливърпул завършваха зад градския си съперник, ала "карамелите" винаги са били костелив орех за Ливърпул. Последните им изяви в дербито обаче показват колебливост и успехите за Евертън са редки като снеговалеж през април.

Имаше все пак един кратък период на промяна. Появата на Дейвид Мойс промени съдбата на "синята" част край Мърсисайд. Сезон 2004/05 помогна на клуба да стане големият отбор на града, след като записа победа с 3:0 над градския съперник - най-голямата в ерата във Висшата лига.

Малко след това обаче Рафа Бенитес се възцари на "Анфийлд", стабилизира нещата в Ливърпул и нещата се върнаха постарому. И хегемонията на по-титулувания градски съперник продължава и до днес. Когато всъщност се очаква да победи лесно в това градско дерби. 

Ливърпул влиза в този мач след европейска битка, която обаче загуби от Пари Сен Жермен с 1:2. В този мач момчетата на Юрген Клоп бяха неузнаваемо слаби, имаха само един точен удар и не защитиха реномето си на един от най-силните отбори в Англия от началото на сезона. 

Все пак в Премиършип те продължават да са без загуба и едва ли ще допуснат първата си такава точно на "Анфийлд", точно срещу Евертън. "Карамелите" са колебливи и са със силни изяви срещу слабаците, а със слаби изяви срещу силните. Поне през тази кампания. 

Първият епизод от дуела за Мърсисайд е днес от 18:15 часа по DIEMA SPORT 2. Задъханото дерби можете да гледате и в ефира на PLAY DIEMA XTRA.