В дните, в които се решават полуфиналистите в Шампионската лига и Лига Европа, няма как да не концентрираме вниманието си върху тези надпревари. Но дори да не го направим, имаме достатъчно материал за размисъл що се касае и до топ първенствата на Европа. Ще издържи ли Лестър в похода си към неочаквана титла? Ще се срине ли точно на финала Барселона? Предаде ли се Наполи в опита си да свали Ювентус от трона? Въпроси, чийто отговори ще разберем в идните седмици.

И така, улисани в разговори за представянето на грандовете, несправедливо забравяме и подценяваме един шампионат, който също заслужава своето място под слънцето. Да, нивото на футбола може и да не е чак толкова високо, колкото в споменатите по-горе състезания, но драмата и емоциите винаги са налице. А и залогът не е малък – минимум 100 милиона паунда! Вероятно вече сте се досетили, че става дума за английския Чемпиъншип. Там, където битката се води до последната секунда, до последната капка пот!

Пет кръга остават до края на кампанията във втория английски ешелон. Те ще се изиграят в рамките на следващия месец. Времето е малко, а неяснотите – доста. Всъщност единственото сигурно на този етап е, че разкъсваният от проблеми Болтън изпада в Лига 1. Като че ли с него ще потънат Чарлтън и МК Донс, които нямат достатъчно аргументи да останат в дивизията. Но разбира се, няма да анализираме тимовете в дъното. Просто защото на върха е много по-интересно.

Там, след драматичната си победа над Рединг на 12 април с 2:1, засега е Мидълзбро. Може би противно на логиката, но Боро е в страхотна форма и е в серия от пет успеха. Противно на логиката, защото преди около месец мениджърът Айтор Каранка се скара с футболистите си по време на тренировка и се заговори, че дори може да напусне клуба. Слуховете из британските медии са, че испанецът е в лоши отношения със звездата Стюарт Даунинг. В навечерието на двубоя с КПР в началото на април, спечелен с 3:2, босът нарече новото попълнение Джордан Роудс „слабохарактерен”. И въпреки противоречията, Боро е първи, като освен това е отборът с най-много сухи мрежи в Чемпиъншип – 21. Програмата на червените обаче е тежка – те ще се изправят срещу преките конкуренти Бърнли и Брайтън. Ако хора като Даунинг, Роудс, Кристиан Стуани, Алберт Адома и Гастон Рамирес покажат най-доброто, на което са способни, то северняците могат да се завърнат в Премиършип за първи път от 2009-а насам.

Шон Дайч върши страхотна работа в Бърнли. Той бе начело на ланкашърци и миналата година във Висшата лига, но въпреки изпадането ръководството реши да му гласува доверие и го остави на работа. Макар да имаше леки лъкатушения, виненочервените поддържат ниво и не са падали вече в 18 мача. За последно преклониха глава пред Хъл на 26 декември при 0:3, оттогава са с 12 триумфа и 6 равенства. Миналия уикенд надвиха Лийдс с 1:0, ала не бяха твърде убедителни. Ключът към промоция е рекордната покупка Андре Грей, пристигнал от Брентфорд срещу 6 млн. паунда предното лято. Той е лидер при голмайсторите с 23 попадения, 21 от които с екипа на Бърнли. Проблемът се крие в това, че Дайч не е склонен да експериментира и залага на една и съща стартова единайсеторка. Срещу Лийдс бе петият пореден път, в който той не прави промени сред титулярите си. От една страна бихме могли да акцентираме върху постоянството му, но от друга тимът му изглежда все по-предвидим.

Брайтън не е играл в елита от 80-те години на миналия век, но в настоящето има добър шанс да го стори. Хората на Крис Хютън са трети и, заедно с Бърнли, са отборите с най-малко загуби – по 5. Предходната кампания бе кошмарна за чайките, които бяха близо до изпадане. Сега ситуацията е коренно различна и те могат да мечтаят даже за директна промоция. Отличните игри на дошлия през юни от Алмерия Томер Хемед са в основата на възхода, както и промяната в тактиката от страна на Хютън. Неприятно за южняците е, че в заключителните два кръга ще трябва да премерят сили с Дарби Каунти и Мидълзбро. Но всъщност очакванията към Брайтън вероятно са най-малки, затова синьо-белите могат да си позволят да играят без напрежение и така да изненадат съперниците си.

Една победа в последните 4 двубоя означава, че Хъл Сити ще трябва да се задоволи с участие в плейофите. Е, тигрите са с мач по-малко от опонентите си, но и така трудно ще наваксат изоставането от 10 точки от втория Бърнли. Стив Брус разполага с достатъчно опитни хора, каквито са Алан Макгрегър, Къртис Дейвис, Майкъл Доусън, Мохамед Диаме, Том Хъдълстоун и Абел Ернандес, за да е оптимистично настроен, но пътят на оранжево-черните по-скоро наистина минава през елиминациите. Там компания ще му правят Дарби Каунти и приятната изненада Шефилд Уензди. Дарби претърпя няколко труса, тъй като през февруари Пол Клемънт бе уволнен и на негово място дойде Дарън Уасъл. Впоследствие опитният Хари Реднап бе назначен за съветник. Овните постепенно намират формата си, ала ново разочарование за тях е по-реалният сценарий. Самото присъствие на Уензди в Топ 6 пък трябва да се приема като успех. Явно закъсалият в близкото минало гигант се пробужда, но и той сякаш ще трябва да почака поне още година, преди да се завърне във Висшата лига.

Кардиф, Ипсуич и Бирмингам все още не са се предали напълно. Те обаче изглеждат неспособни да застрашат противниците. Ипсуич е без победа в последните си 4 срещи, а в същото време Кардиф и Бирмингам биха само по веднъж.

Догодина парите от телевизионни права в елита се увеличават. Този, който завърши последен, ще прибере 100 милиона паунда. Тези над него – още повече. Затова и един сезон в Премиършип за всички тези клубове би бил брилянтен. От чисто финансова гледна точка, разбира се. За имидж и опит въобще няма смисъл да отваряме дума. Тъй че, ако ми позволите, за финал бих цитирал гениалния Никола Вапцаров: „Борбата е безмилостно жестока. Борбата както казват, е епична”. А наградата определено си я бива!