Отборът на Манчестър Сити разби гостуващия на "Етихад" Арсенал с резултат 5:0 в първи двубой от третия кръг на английската Висша лига. Илкай Гюндоган даде тон за головото шоу още в осмата минута, а Феран Торес удвои в 12-ата минута. Габриел Жезус оформи класиката в 42-ата минута. Прз втората част Родри също се разписа в 53-ата, а Торес отбялаза своя втори гол в 84-ата минута, като пото зи начиноформи и крайния резултат.

"Арителирсите" трябваше да играят и с човек по-малко от 35-ата минута, когато с директен червен картон бе изгонен Гранит Джака

Gulliver/GettyImages
93 снимки

Шампионите изиграха много силен мач, в който не оставиха никакви съмнения в това кой отбор е по-класния. "Небесно-сините" имаха 81% притежание на топката и отправиха цели 25 удара срещу само един за "арителиристите", който дори не бе в очертанията на вратата. 

Изглежда, че Ман Сити са се отърсили от загубата в първия кръг от Тотнъм и вече набират скорост, докато проблемите в тима на Микел Артета се задълбочават все повече и повече. С този успех момчетата на Хосеп Гуардиола излязоха временно начело в класирането с актив от 6 точки, но преди Ливърпул и Челси да са изиграи своя мач помежду си по-късно днес. Загубата пък оставя лондончани на последната позиция с три загуби от три мача и нито една спечелена точка. След паузата за национални отбори "гражданите" гостуват на Лестър, докато "топчиите", които с голова разлика от 0:9, приемат новака Норич Сити.


В първите пет минути „артилеристите“ играха доста активно с топката и бяха притиснали „гражданите“ в тяхната половина.

Точно в петата минута Киърън Тиърни проби добре отляво и центрира към далечната греда, където Букайо Сака засече, но топката премина над вратата.

Още с първата си атака обаче Ман Сити поведе в резултата. Габирел Жесус и Бернардо Силва комбинираха добре отдясно, след което бразилецът центрира към далечната греда. Централните защитници на Арсенал останаха статични, а Илкай Гюдоган засече с глава, пращайки топката в близкия ъгъл на Лено, който също не успя да се намеси по най-добрия начин.

Само четири минути след това домакините вече имаха аванс от два гола. Играчите на Сити изпълниха фал, като топката стигна до Силва, който центрира в наказателното поле. Получи се рикошет в Седрик Соареш, след което кълбото стигна до оставения съвсем сам Феран Торес. Испанският национал нямаше как да сбърка отблизо и прати топката във вратата на Лено. Ситуацията беше преразгледана от системата ВАР за евентуално нарушение срещу Калъм Чембърс, но попадението бе признато.

В 17-ата минута „гражданите“ имаха нова ситуация, като Жезус центрира отдясно в наказателното поле, където Торес засече, но не успя да нанесе добър изстрел от добра позиция.

Три минути след това Арсенал можеше изненадващо да се върне в двубоя. Бернардо върна топката за Едерсон, който се забави с изчистването и беше притиснат от Емил Симт Роу. Бразилският страж опита да изрита топката, тя рикошира в младия полузащитник и се разходи пред голлинията, но не пожела да влезе във вратата.

В 31-вата минута Тиърни изпревари Кайл Уокър в наказателното поле, след което падна в него, искайки да получи дузпа. Главният съдия Мартин Аткинсън обаче даде знак за аут, а системата ВАР потвърди, че няма нужда да бъде отсъждан наказателен удар.

Четири минути по-късно ситуацията в Арсенал стана изключително тежка, след като Гранит Джака беше изгонен с директен червен картон. Швейцарският национал влезе много остро с двата крака срещу Кансело и, въпреки че игра с топката, той закачи и крака на своя съперник. Съдията му покача директен червен картон, който е четвърти за Джака във Висшата лига. Системата ВАР също потвърди решението. Това се оказа достатъчно за някои фенове на „артилеристите“, които бха показани от камерите да напускат стадиона.

Три минути преди края на първата част Ман Сити направи резултата класически. Феран Торес комбинира отляво с Джак Грийлиш, който умело задържа и се освободи от Чембърс, след което пусна пас към Жесус. Бразилецът пък нямаше проблем да реализира от няколко метра – 3:0.

На почивката бяха извършени по една промяна и в двата състава. За Ман Сити на терена се появи Олександър Зинченко смени Кайл Уокър, докато Мохамед Елнени замени Букайо Сака.   

Пет минути след началото на втората част Ман Сити беше много близо до четвърто попадение. Грийлиш комбинира с Бернардо отляво в наказателното поле, а португалецът успя да свие добре покрай Чембърс топката и да стреля, но Лено спаси.   

Четвъртият гол обаче не закъсня. В 53-тата минута Феран Торес комбинира с Родри, който стреля от около 25 метра и успя да отбележи по прекрасен начин точно до дясната греда.

Десет минути след това Аймерик Лапорт засече с глава центриране от корнер, но над вратата. 

В 68-ата минута резервата Рахийм Стърлинг имаше шанс да отбележи за пети гол. Той засече с глава на далечната греда отлично центриране на Риад Марез, но малко над напречната греда.  

Десет минути след това домакините създадоха нов отличен шанс за попадение, след като Марез изведе отдясно в наказателното поле Стърлинг, който стреля, но Лено го блокира и спаси.

„Гражданите“ обаче не смятаха да приключват дотук и в 84-ата минута падна пето попадение във вратата на Арсенал. Марез центрира отдясно в наказателното поле, където Торес успя да се промуши между двама защитници на гостите, изпревари Лено и с глава реализира втория си гол в двубоя за 5:0.

В първата минута от добавеното време Марез проби отдясно в пеналтерията и шутира, но Лено спаси. Малко преди края Гюндоган изведе по превзъходен начин Родри в наказателното поле, който обаче беше спряв отново от Лено. Това беше и последното по-интерсно дейсвие в двубоя. 


FT | МАНЧЕСТЪР СИТИ – АРСЕНАЛ 5:0

1:0 Илкай Гюндоган 7'

2:0 Феран Торес 12'

3:0 Габриел Жезус 42'

4:0 Родри 53'

5:0 Феран Торес 84'

Червен картон: Гранит Джака 35'

Стартови състави на двата отбора:

МАНЧЕСТЪР СИТИ (4-3-3): 31. Едерсон – 2. Кайл Уокър, 3. Рубен Диаш, 14. Аймерик Лапорт, 27. Жоао Кансело – 20. Бернардо Силва, 15. Родри, 8. Илкай Гюндоган (к) – 9. Габриел Жезус, 21. Феран Торес, 10. Джак Грийлиш

Мениджър: Хосеп Гуардиола

АРСЕНАЛ (5-4-1): 1. Бернд Лено – 3. Киърън Тиърни, 31. Сеад Колашинац, 16. Роб Холдинг, 21. Калъм Чембърс, 17. Седрик Соареш – 7. Букайо Сака, 31. Гранит Джака, 10. Емил Смит Роу, 8. Мартин Йодегаард – 14. Пиер-Емерик Обамеянг (к)

Мениджър: Микел Артета


Главен съдия: Мартин Аткинсън, Англия

Стадион: „Етихад“, Манчестър, Англия