Манчестър Сити тръгна успешно в новия сезон на Висшата лига, като победи с 2:0 новака в Брайтън в първия кръг. Хората на Хосеп Гуардиола имаха известни затруднения срещу „чайките” и макар в играта им да липсваше блясък, те сториха нужното, за да започнат кампания 2017/2018 по най-добрия начин – с три точки на сметката си.

Отново Серхио Агуеро се оказа човекът, който посочи пътя пред Сити в трудната ситуация. След нулево първо полувреме аржентинецът откри в 70-ата минута след чудесна контраатака, а малко след него Люис Дънк си вкара автогол и това прекърши домакините.

Сити не показа най-добрия си ритъм в началото на срещата, когато макар и да диктуваше събитията отбраната на Брайтън някак удържаше положенията. „Гражданите” имаха няколко обещаващи атаки, които не сполучваха тъкмо в последния момент, а в 27-ата минута гол на Габриел Жезус бе отменен. Бразилецът откровено игра с ръка в близост до вратарското поле, докато се опитваше да се измъкне от опеката на Дънк. Последва тежък сблъсък с вратаря Райън, след който лекарите на Сити обстойно провериха дали Жезус не е с комоцио.

В крайна сметка нападателят остана в игра, а в 34-ата минута направи много сериозен пропуск. Сити разгърна отлична атака отдясно, при която Силва изведе Агуеро на скорост в пеналта. Аржентинецът центрира в сетния миг и намери Жезус на идеална позиция. Бразилецът стреля точно с глава, Райън изби, а при добавката младата звезда на Сити уцели страничния стълб.

След паузата Сити стана малко по-напорист пред вратата на съперника. В 53-ата минута зле преценена от защитата на домакините ситуация позволи на Агуеро да излезе сам срещу вратаря. Асът на „небесно сините” обаче се подхлъзна в мига, в който отправяше изстрела си и логично кълбото отиде далеч в аут.

Все пак нападателят се реабилитира напълно в 70-ата минута. Тогава Де Брюин издебна Дейл Стивънс и му отне в центъра, след което веднага пое напред. Белгиецът комбинира с Давид Силва, който от върха на дъгата пусна пас в коридор за Агуеро. Последва тежък шут по диагонала, с който острието откри резултата – 1:0.

Само пет минути по-късно всичко за домакините приключи. Защитата на Брайтън се разкъса и това остави Фернандиньо с предостатъчно пространство за центриране отдясно. Халфът потърси взаимодействие с Жезус, който бе надскочен от Люис Дънк, ала последният вместо да изчисти, изпрати топката в собствената си мрежа – 2:0.

По този начин „гражданите” загряха по най-добрия възможен начин за двубоя срещу Евертън в следващия втори кръг.