Бившият капитан на България Димитър Бербатов си спомни за един от най-славните моменти в цялата си кариера. Преди точно десет години благоевградчанинът реализира мечтан хеттрик във вратата на Ливърпул с фланелката на не кой да е, а именно с тази на Манчестър Юнайтед – най-големият исторически съперник на „мърсисайдци”.

Това бе повод Бербатов да даде обширно интервю за официалния сайт на „Червените дяволи”. В него бившата деветка признава, че докато е бил в България изобщо не е бил наясно за свирепото съперничество между Манчестър Юнайтед и Ливърпул.

„Когато растях в България, изобщо не знаех за съперничеството на Юнайтед и Ливърпул. Когато заминах за Германия, бях фокусиран единствено върху развитието си като играч на Байер Леверкузен. Когато отидох в Тотнъм бях съсредоточен върху съперничеството им с Арсенал, но трябва да призная, че тогава вече имах наблюдения и върху мачовете между Юнайтед и Ливърпул”, споделя Бербатов пред официалния сайт на „червените дяволи”.

„Усещате напрежението, подготовката за мача, вестниците, които публикуват различни неща за различни играчи, научавате за историята на този мач и тогава си давате сметка: „Добре, това е сериозен мач”.

„Мислите няколко минути за този мач и след това се вглъбявате в себе си, мислите за собствения си клуб и собствената си ситуация. Знаете обаче, че предстои нещо голямо. Когато станеш част от Юнайтед, просто нямаш избор. Трябва да мислиш за този мач и за това съперничество. Ливърпул бе отборът, който се опитвахме да задминем по титли. Те имаха 18, ние 17”, продължава Бербатов.

„Сър Алекс бе с мен, когато финализирахме трансфера от Тотнъм, който се случи в последната секунда. Тревожейки се, че той стана толкова късно, сър Алекс ми каза:

„Берба, знам, че всичко това е стресиращо, но когато всичко свърши ти обещавам една седмица почивка, за да се събереш. Това наистина сработи.

Когато веднъж подписах обаче, ситуацията бе:

„Добре, приготвяй се, следващият мач е с Ливърпул”.

Тогава си помислих: „Къде е едноседмичната ми почивка?!”

Всичко обаче бе наред. Колкото повече мачът приближаваше, чувствах вълнение, нервност, напрежение. Постепенно започваш да разбираш за съперничеството и историята между тези два клуба. Очакванията за победата и добро представяне са важни.


"От гледна точка на един нападател първото докосване в един мач е много важно. Ако то е добро, ти носи самочувствие. Но ако е лошо, започваш да мислиш, че нищо не се получава и се нуждаеш от промяна. Ако обаче вкараш, самочувствието ти се връща и мислеш, че можеш да направиш всичко".

"Такъв беше моят мач с Ливърпул през 2010 г. Когато вкарах си мислех: "Мога да вкарам с всеки удар, от всяка позиция и ще вкарам. Денят ми е специален". Това наистина се случи", спомня си с усмивка бившият футболист на ЦСКА.