Астън Вила записа втори пореден успех в Англия срещу претендент за титлата, след като порази Арсенал с 1:0 в мач от 16-ия кръг на Висшата лига. Единственото попадение на „Вила Парк“ падна в седмата минута, когато капитанът Джон МакГин завърши нападение на бирмингамци и на практика донесе трите точки на отбора, воден от Унай Емери.

По този начин „виланите“ записаха втора победа срещу пряк съперник за титлата в рамките на няколко дни, след като преди три победиха Манчестър Сити на техния стадион, а сега на колене падна и лондонския тим. Успехът направи така, че след този кръг Ливърпул ще е първи в класирането с 37 точки. Арсенал остава втори с 36, но Вила се доближи до „артилеристите“ на само точка, като има в актива си 35. Това е 15-а поредна победа за Астън Вила у дома, което е показателен рекорд за водения от Емери тим.

КЛАСИРАНЕ В АНГЛИЯ

Манчестър Сити е четвърти с 30 точки, ала „гражданите“ имат гостуване на Лутън Таун в неделния следобед.

Астън Вила vs Арсенал

източник: sofascore.com

Срещата започна мечтано за бирмингамци, които излязоха напред в резултата след седем минути игра. Конса и Бейли комбинираха, а първият продължи вдясно и даде успореден пас за капитана МакГин. Шотландецът овладя в наказателното поле на Арсенал и се завъртя край бранител на лондончани, след което прониза Давид Рая - 1:0.

Арсенал започна трайно да владее топката и да създава ситуации по двата фланга, а в 39-ата "артилеристите" създадоха доста бързо нападение, което бе неутрализирано от Дибу Мартинес. Мартин Йодегард завърши с левия крак със силен удар, ала аржентинският страж се намеси добре и улови топката.

Gulliver/GettyImages
67 снимки

Четири преди края Габриел Жезус отправи много силен удар, след като финтира бранител на Астън Вила, но Емилиано Мартинес реагира добре и боксира, след което топката беше изчистена в ъглов удар. След него Сака центрира, а Уоткинс изчисти на близката греда, като топката мина опасно близо до вратата на Астън Вила.

Самото начало на второто полувреме беше белязано от изключително спорна ситуация, след като Дъглас Луис изрита в наказателното поле сънародника си Габриел Жезус, но Джаред Джилет не бе привикан да гледа ситуацията, макар отчетливо да се видя ритника на халфа в крака на бразилския нападател.

В 57-ата пък Астън Вила наистина оцеля, след като гостите изпълниха ъглов удар чрез Сака. Той завъртя топката към близката греда, а Мартинес излезе да хваща, но не успя и изтърва топката. Тя се отби в гърба на Оли Уоткинс и отби в гредата, но в крайна сметка стражът на "виланите" успя да реагира бързо, за да не допусне тук изравнителен гол, но натискът на Арсенал се засилваше след почивката.

Минута след това "топчиите" създадоха фантастично нападение, което обаче не се увенча с успех. Олександър Зинченко изведе вляво Кай Хавертц, който видя капитана Йодегард. Норвежецът стреля от движение, но не отправи точен изстрел и прати топката встрани от вратата, пазена от Мартинес.

Пау Торес даде изключителен дълъг пас вдясно към Муса Диаби. Той си спря топката и подаде вляво към Люка Дин, чийто изстрел беше спасен от Давид Рая. Малко след това Букайо Сака получи извеждащо подаване вляво и преодоля Мартинес, след което прати топката във вратата на Вила, но бе маркирана засада спрямо английския нападател на лондонския тим.

Камара след това пусна дълъг пас вдясно за Муса Диаби. Той можеше да потърси от фланга Оли Уоткинс, но стреля от малък ъгъл и Рая спаси. В 71-ата Арсенал изпълни фал, а Йодегард подведе стената на съперника, след което Деклан Райс шутира, но след рикошет Мартинес лесно улови.

В последната минута от редовното време Арсенал вкара попадение, след като Кай Хавертц и Мати Кеш направиха единоборство помежду си за висока топка. Германецът след серия от рикошети прати топката във вратата на бирмингамския клуб, но при повторенията се видя, че топката на два пъти се отби в ръката на германеца и в крайна сметка голът бе отменен.

FT / Астън Вила - Арсенал 1:0

1:0 МакГин 7'


Астън Вила: Емилиано Мартинес, Езри Конса, Диего Карлос, Пау Торес, Люка Дин, Лион Бейли, Бубакар Камара, Дъглас Луис, Джон Макгин, Юри Тилеманс, Оли Уоткинс

Мениджър: Унай Емери

Арсенал: Давид Рая, Бен Уайт, Уилиям Салиба, Габриел Магаляеш, Олександър Зинченко, Мартин Йодегор, Деклан Райс, Кай Хавертц, Букайо Сака, Габриел Жезус, Габриел Мартинели

Мениджър: Микел Артета