Астън Вила тъкмо се завърна в елита на Англия след тригодишно изгнание в Чемпиъншип, но може да стартира кампанията сред най-добрите с отрицатален актив. Причината е, че има огромни съмнения за нарушаване на финансовия феърплей от бирмингамци, което винаги води до отнемане на точки на Острова. 

Обвиненията към новия член на Висшата лига са, че е пуснал декларация с невярно обявени данни за финансовите загуби за изминалата година. На Албиона отборите не трябва да надвишават определен процент на оперативните загуби и ако го сторят, губят точки от актива си. През изминалата кампания това вече се случи с Бирмингам и Болтън. 

Вестник "Сън" обаче твърди, че има огромна вероятност Астън Вила да се размине с подобно наказание. Според източниците на изданието, шефовете на Висшата лига не искали да налагат такова тежко наказание към новак в дивизията, който почти 100% е сигурно, че ще се бори за оцеляването си и това може да му коства изпадане и още по-тежки финансови проблеми. 

Редица клубове вече са получавали подобни наказания, но спечелилите промоция се позовават на прецедент с Лестър, който успя да преодолее финансовите си загуби с промоцията в елита и да избегне наказанието от босовете.