Агентите на старши треньора на Спортинг Лисабон Рубен Аморим са в разговори с Астън Вила за това той да стане новият мениджър на клуба, съобщават медиите на Острова. Бирмингамци уволниха Стивън Джерард в четвъртък след по-малко от година начело на тима след поражението от Фулъм с 0:3 на „Крейвън Котидж“. BBC и The Telegraph предават, че наставникът на Спортинг е един от водещите кандидати в списъка на Вила, въпреки че има и други претенденти за вакантния пост.

Според The Telegraph надеждите на бирмингамци за назначаването на високооценяван мениджър са подсилени от факта, че те ще заплатят 10 млн. паунда компенсация за назначаването на португалеца вместо споменаваната в медийното пространство сума от 30 млн. паунда. Вестникът добавя, че цената е намаляла откакто Аморим подписа първоначалния си контракт със Спортинг от Брага през 2020. Той парафира за три години, които след това бяха удължени с допълнителни 12 месеца, но се стигна до намаляване на сумата за компенсация, когато договорът му започна да изтича.

Аморим, който говори английски, е считан за един от най-добрите млади специалисти в Европа. 37-годишният наставник изведе Спортинг до първа шампионска титла на страната от 19 години насам през сезон 2020-21, като в момента отборът е на трето място в група D в Шампионската лига след четири изиграни мача. Португалците пътуват до Лондон за сблъсък с Тотнъм в петия си двубой от груповата фаза в сряда.

Вила спечелиха първия си мач след ерата Джерард в неделя, надигравайки категорично Брентфорд с 4:0 у дома под ръководството на временния мениджър Аарън Данкс. Бирмингамци в момента са 14-и в класирането на Висшата лига и на три точки от зоната на изпадащите след 12 изиграни мача. Клубът от Мидландс се интересуваше от бившия треньор на Пари Сен Жермен и Тотнъм Маурисио Почетино, но според информациите той ще чака по-добро предложение. Бившият наставник на Челси и ПСЖ Томас Тухел също е отхвърлил възможността да поеме Вила, докато Унай Емери и Томас Франк се счита, че са щастливи начело съответно на Виляреал и Брентфорд.