Микел Артета заяви, че неговият млад състав на Арсенал може да се справя с напрежението на това да бъде фаворит в битката за Топ 4 във Висшата лига, подготвяйки се за домакинството на борещия се за титлата Ливърпул. „Топчиите“ спечелиха пет поредни мача и са на четвърто място в таблицата, на точка пред Манчестър Юнайтед, с три мача по-малко от „червените дяволи“.

Артета бе категоричен, че отборът му все още не е на нивото на борещите се за титлата тимове като Ливърпул, който при успех ще се доближи на точка от водача Манчестър Сити. „Комплименти към Юрген Клоп, неговия треньорски щаб и клуба за това, което са създали. Те не просто изградиха тим, който може да бъде конкурентен и успешен, те създадоха огромно културно разбиране на това кой е Ливърпул днес. Стадионът и атмосферата, които те създават, подкрепата, нивото, начинът, по който комуникират. Много неща са, не само индивидуалности, или играчите, които закупиха и планът, който са имали да достигнат до това ниво. Това е цялостен план, който аз наистина ценя“, започна испанецът.

Gulliver/GettyImages
62 снимки

Успех над Лестър с 2:0 в неделя постави Арсенал в силна позиция в опит да сложат край на петгодишното си отсъствие от Шампионската лига. Букайо Сака, Емил Смит Роу, Габриел Мартинели и Мартин Йодегор – всички, които са на 23 г. или по-малко, впечатляват в атака по време на силната скорошна форма на отбора.

Артета заяви, че целта пред тима е да се бори за най-големите трофеи. „Това е напрежението да играеш за този клуб. Да бъдеш най-добрият и ние не сме още този отбор. Така че ако целта е такава, това не е напрежение, а трябва да бъде мотивация, предизвикателство и ясно осъзнаване, че целта, когато играеш за този клуб, е да бъдеш само и единствено най-добрият. Това, което сме направили до момента, не означава нищо и мисля, че всеки трябва да бъде окуражен от възможността винаги да намираш начини да се подобряваш. Спечелването на още един мач в това първенство винаги ти дава инерция. Ако победим намиращия се в най-добра моментна форма тим в страната ще бъде наистина огромно, така че това е целта утре“, завърши той.