Гранит Джака прави играе значително по-напред по терена през настоящата кампаия, което му позволява да регистрира три гола и толкова асистенции за "артилеристите"  във Висшата лига. Джака беше смятан за по-скоро опорен полузащитник, но Микел Артета вярва, че борбеният 30-годишен футболист малко се е объркал и трябва да предефинира себе си, за да стане част от амбициозен проект в Северен Лондон.

"Мисля, че беше необходимост. Мисля, че отборът искаше да се развие на друго ниво и да бъде по-доминиращ и да има повече ресурси в последната третина, за да атакува и да отбелязва повече голове. Трябваше да направим тази промяна. Говорих с него в края на сезона и му казах: "Трябва да отключа нещо в мозъка ти, защото си толкова удобен и уверен да играеш в тази област, че си забравил какво всъщност ще ни спечели играта и отборът сега изисква някой тук, така че освен ако не го отключиш, ще трябва да направя нещо по въпроса", сподели Артета.

"Той го прие веднага. Той е много интелигентен играч, дойде преди сезона по-здрав от всякога и знаеше, че ако искаме да изведем отбора на различно ниво, трябва да променим ролята му. Знаеше, че това предстои. Вярвахме, че той притежава тези качества, тези качества бяха там, за да бъдат използвани и се криеха. Отборът имаше голяма нужда от тези качества. Както казах, той е изключително интелигентен, има физическия капацитет постоянно да заплашва и да заема тези пространства и да възстановява позицията си достатъчно бързо, за да има баланса, от който се нуждаем", добави наставникът на Арсенал.