Мениджърът на Арсенал, Микел Артета, изрази увереност в настоящия състав на „топчиите“, определяйки го за най-добрия, откакто той пое кормилото на отбора. На пресконференцията преди мача с Лестър, Артета подчерта, че отборът е реагирал отлично на трудностите в началото на сезона, въпреки отсъствието на капитана Мартин Йодегор и трудния график с три поредни гостувания.

„Това е най-добрият Арсенал под мое ръководство по отношение на начина, по който реагирахме на трудностите в началото на сезона. Да, ще трябва да докажем всичко това в края на кампанията, но засега нещата са добри“, заяви младият специалист.

Артета добави: „Ако преди началото на сезона трябваше да мислим върху този сценарий, при който сме без капитана си Мартин Йодегор, който е един от най-силните ни футболисти, при който имахме три поредни гостувания (б.р. Тотнъм, Аталанта, Манчестър Сити), тежкия календар от двубои и многото контузии, но в същото време успяваме да се измъкнем от всичко това по добър начин, то наистина бих бил много щастлив. Отборът се справи отлично с всичко. Разполагаме с невероятен сбор от играчи, всеки от които поема определена лидерска роля”.

Наставникът коментира драматичното дерби с Манчестър Сити, завършило 2:2, и отново изрази мнението си относно критиките за дефанзивния подход след червения картон на Леандро Тросар: „Заложих на тактика, каквато вярвах, че ще ни даде най-големи шансове да спечелим срещата“.

Артета открои симбиозата между Габриел Магаляеш и Уилям Салиба: „От първия ден между тях има химия. Да, можеш да се опиташ да изградиш нещо такова между двама играчи, но в техния случай това се получи от само себе си. Качествата им се допълват взаимно. Изобщо цялата ни игра в защита е в резултат на саможертвата на всички. Тук роля имаме и ние треньорите, защото трябва да изградим нужното доверие у момчетата кога е правилно да пресират, кога да стоят по-назад и т.н.”

В заключение, той коментира как негативните коментари са признак за увеличени очаквания: „Когато чуя негативни коментари на фона на това, което преминахме, то това само показва, че очакванията към нас са се увеличили. Значи и ние трябва да вдигнем нивото, това е. Критикуват ни, след като взехме седем точки от Сити, Тотнъм и Астън Вила. Не искам да попадам в YouTube, защото примерно сме били толкова глупави. Искам да съм в YouTube през май, защото сме свършили нещата по правилния начин и сме вдигнали трофея, който сме искали да вдигнем. За да стане това, е нужно да сме по-ефикасни в това, което правим. Срещу Манчестър Сити нямаше как да знам предварително, че ще бъдем с човек по-малко в продължение на 56 минути“, допълни Артета.