Да се откаже от услугите на лидера и най-влиятелен играч в отбора можеше да има негативни последици за мениджъра на Арсенал Микел Артета, но решението на испанския специалист сработи и играчите му спечелиха с 2:1 срещу големия им съперник Тотнъм.

Gulliver/GettyImages
75 снимки

Явно Пиер-Емерик Обамеянг е бил записан с молив в стартовия състав, но късно решение на Артета го остави на пейката. След мача той отказа да коментира причините за това свое решение, като само обяви, че възходящата линия продължава да се следва и тимът върви напред.

Ако Арсенал беше загубил, вероятно критиките към Артета нямаше да престанат скоро, обвинявайки го че се е прострелял сам в крака. Но Артилеристите обърнаха развоя на срещата в своя полза след красивия гол на Ерик Ламела и записаха първа победа в последните шест мача срещу Тотнъм. За успеха вкараха норвежкият талант Мартин Йодегор и Александър Лаказет.

"Мисля, че взех правилното решение. Слагаме чертата тук", заяви Артета, за когото това е и първа победа над този съперник. "Ние сме наясно колко е важен Оба за нас, за клуба и това казва всичко. Уточнихме нещата и вървим напред".
Габонският нападател е водещ голмайстор на Арсенал през този сезон с 14 гола, а вчера се появи като резерва, вероятно да очертае зададените от Артета стандарти, вероятно изисквани от целия отбор.

"За мене това са основите и платформата, върху която можем да изградим нещо средносрочно и дългосрочно. Нещо устойчиво като игра, което може да ни донесе радост и усмивки", каза още испанецът.

"Без това не вярвам, че нещо може да се случи. Има начин всички да живеем заедно и ние трябва да се уважаваме един друг. Но Обамеянг е невероятен младеж".

"Харесвам начина, по който отборът реагира- със смелостта да продължи да играе, с убеждението, че усещаме моментите. И обърнахме мача. Радвам се на това", каза той.

Малко странно, след като Ламела беше изгонен с два жълти картона в 76-ата минута, играчите на Арсенал започнаха да нервничат и дори допуснаха създаване на постоянно напрежение за тяхната врата.

"Играхме през тези 10 минути наистина, наистина зле. Сами се вкарахме в проблеми и им дадохме надежди. А просто трябваше да си подаваме и така да държим топката, а и да атакуваме в правилния момент. Надявам се, че товa е добър урок за нас", заяви още Артета.