Уилям Салиба прекара последните два сезона под наем във Франция преди началото на настоящата кампания и имаше големи съмнения дали той някога ще успее да се наложи като основен играч в Арсенал. След отлична кампания с Марсилия през 2020/21 обаче, той се завърна при "артилеристите" миналото лято на фона на огромни очаквания, че най-накрая ще му бъде даден шанс - три години след като дойде от Сент Етиен за сумата от 27 милиона паунда.

Но Артета сега призна, че все още е имал съмнения относно 21-годишния играч и те не са изчезнали, докато не го е видял на тренировка. 

"Първите две сесии, в които го наблюдавахме, решихме, че тук има огромен потенциал. Начинът, по който се установи, начина, по който започна да получава ролята си около съотборниците си и начина, по който игра в предсезонна подготвка. Той премахна всяка въпросителна, която можехме да имаме с него и ни даде всички причини да играем с него. Той е изключителен от този ден", заяви Артета.

"През първата седмица не говорих с него. Просто исках да видя, естествено, без да се намесвам в мислите му, как е. Защото тогава можеш да го разбереш истински как изглежда и след това говорих с него. Отношението му. Начинът, по който той влезе и показа, че ще докаже, че е много добър и че заслужава да бъда тук", добави наставникът на Арсенал.

"Първият въпрос беше как играчът щеше да се интегрира отново в нашата динамика, след като беше извън нея толкова дълго време. Щеше ли да има някакво разочарование, нещо лично между, например, мен и играча, защото той не може да разбере? Имаше много въпросителни и той се придържаше към всички тях, като ги отбеляза и ни даде всички основания да сме уверени, че той е страхотен играч за нас.

Бях 100 процента сигурен, че ще имам голям външен натиск, за да му дам възможност, това беше сигурно. Очевидно наистина исках да разбера това, което разбрахме в предсезонната подготовка. Тогава беше идеалната възможност и там започна да се изгражда красива връзка. И той направи това, което направи този сезон", завърши Артета.

Централният защитник на Арсенал ще се стреми да запази трета поредна суха мрежа, когато "топчиите" приемат Борнемут в събота във Висшата лига.