Мениджърът на Арсенал Микел Артета заяви, че сега осъзнава колко трудно е да бъде на тъчлинията, наближавайки година начело на клуба от северен Лондон. Испанецът бе назначен за заместник на Унай Емери на 20 декември миналата година, след като замалко не застана на поста през лятото на 2018, когато приключи и 22-годишния престой на Арсен Венгер на треньорското кормило. Тимът му пътува за визита на негов бивш клуб като играч – Евертън, в събота, в опит да остави зад гърба си серия от една победа в последните девет мача във Висшата лига.

„Знам и осъзнавам колко трудна е работата е в нормални условия, когато отидеш в клуб, който премианава през това, през което премина в последната година – на всичкото отгоре има и пандемия, която засяга цялата индустрия. Това да си вършиш работата и след това да вършиш нормални неща е още по-предизвикателна задача. Същевременно, аз си обичам работата и за мен е чест и привилегия да представлявам този клуб – трябва да се справим с тежките обстоятелства, защото нямаме друг избор“.

„Мисля, че това е една от най-предизвикателните години в историята на клуба поради много причини. Мисля, че прогресирахме много и въведохме някои много положителни неща. Едно от най-хубавите неща бяха двата трофея, които завоювахме тази година – най-разочароващото е, че не можехме да разчитаме пълноценно на нашите фенове. Трябва да приемем, че формата ни в последните седмици в първенство не е достатъчна добра за този футболен клуб“, започна Артета на пресконференцията си.

Трима играчи на Арсенал получиха червени картони в последните пет двубоя на тима във Висшата лига, което качи бройката на седем за годината след идването на Артета, и той призна, че отборът не може да продължи да губи футболист по време на двубой. „Мисля, че го казах наскоро – имаме седем червени картона откакто съм начело – два са дисциплинарни и останалите пет са заради различни причини. Последният, с Габриел, той е на 22 години и се аклиматизира към Висшата лига – не забравяйте това. Не можем да си го позволим в този момент, защото нивото на игра в Премиършип е твърде високо и разликите между победа и загуба са много малки“, завърши той.