Защитникът Уилям Салиба се опитва да се завърне в състава на Арсенал, но все още има проблеми с контузия в гърба, докато Александър Зинченко е под въпрос за домакинския мач срещу последния в класирането Саутхямптън в петък.

Французинът Салиба, който впечатли този сезон след завръщането си под наем в Марсилия, не е играл от месец и мениджърът Микел Артета е загрижен за състоянието му.

"Картината не се е променила от миналата седмица. Що се отнася до Уилям, все още трябва да изчакаме още малко", каза Артета на пресконференция.

"Той не напредва толкова бързо, колкото се надявахме. Травмата му е малко деликатна и искаме да сме сигурни, когато го натоварваме, че е готов да поеме натоварването и риска. В момента това не е възможно да се направи", добави той.

Зинченко има контузия в слабините и Артета заяви, че бившият играч на Манчестър Сити "има нужда от още време, за да се излекува".

На Арсенал остават седем мача до края на сезона и победата над Саутхeмптън в петък ще ги изведе на седем точки пред шампиона Манчестър Сити преди сблъсъка на първите два тила в подреждането на стадион "Етихад" следващата сряда, въпреки че Сити ще има два мача по-малко.

Отборът на Артета, който се бори за първа титла от 2004 година насам, пропиля преднина от два гола, за да завърши 2:2 срещу Ливърпул и Уест Хям в последните си два двубоя. Но мениджърът е уверен, че неговите играчи ще се отърсят от тези неуспехи в мача срещу "светците".

"Обратите са част от всичко, което правиш, особено във футбола. Не винаги може да бъде линейна прогресия. Трябва да знаете това и да сте подготвени. Начинът, по който отборът реагира, беше невероятно положителен и искаме да го видим утре вечер, когато излезем на терена", заяви Артета.

Артета също подкрепи Букайо Сака, чийто пропуск от дузпа срещу Уест Хям се оказа решаващ.

Запитан дали младото крило ще продължи да изпълнява дузпи, Артета каза: "Да. Ако не, ще изляза на терена и ще му хвърля топката, за да съм сигурен, че ще изпълни".

Докато домакинския сблъсък срещу последния Саутхямптън изглежда на практика спечелен двубой за Арсенал, Артета предупреди, че не трябва да се допуска подценяване.

"Саутхямптън, след като ги анализирах с подробности, ме впечатлиха доста. Ако говорим за последния мач, който изиграха, разликата, с която загубиха, тя не беше голяма. Мисля, че това, което Рубен Селес и треньорите правят, е наистина добро. Може би не са постигнали нужните резултати в някои мачове, но са наистина добър отбор", коментира мениджърът.

Неизбежно мислите вече се насочват към супер дербито със Сити следващата седмица, което се смята за решаващо за титлата. Но Артета каза, че концентрацията е върху мача в петък.

"Това е разговор, който проведохме онзи ден и никой не говори за това какво ще се случи следващата сряда. Трябва да се съсредоточим върху това, което ни предстои първо", добави той.

Автор: Ива Кръстева/БТА