Арсенал зарадва своя мениджър Арсен Венгер с победа в първия мач на тима, след като французинът обяви оттеглянето си в края на сезона.

В лондонско дерби срещу Уест Хем „топчиите” се наложиха с 4:1 след голове на Начо Монреал, Арън Рамзи и два на Александър Лаказет. Резултатът обаче определено не отговаря на показаното на терена. През по-голямата част от двубоя играта бе равностойна, а на моменти и „чуковете” имаха предимство. До 82-ата минута резултатът бе 1:1, но три гола в края донесоха трите точки за домакините, чийто фокус до края на сезона е изцяло в Лига Европа.

И двата отбора имаха по няколко положения преди почивката, но за съжаление най-запомнящото се бе наглед тежка контузия, която получи Мохамед Елнени.

Иначе всичко по-интересно се случи през вторите 45 минути на „Емирейтс”. В 51-ата минута Начо Монреал откри резултата. След центриране от корнер, испанецът проби от дълбочина, бе оставен сан малко след границата на наказателното поле и от 12-13 метра засече класно с воле за 1:0.

След няколко пропуски преди това, Марко Арнаутович успя да изравни в 64-ата минута. След избита топка от Давид Оспина, „чуковете” действаха много скоростно в атака. Мануел Мансини подаде към австриеца, който с мощен диагонален изстрел реализира за 1:1 за кеф на съотборника си Джеймс Колинс, който ликуваше сред агитката на тима.

В следващите минути Арсенал не бе особено впечатляващ, но пък и късметът се усмихна на „топчиите” в 82-ата минута. Александър Лаказет центрира отляво, топката бе избита към другия фланг. Там Рамзи пое топката и центрира, а пълно неразбирателство в отбраната на "чуковете" доведе до комичния гол. Деклън Райс реши да остави топката, Джо Харт не очакваше това и топката влетя във вратата му.

2 минути след гола на Аарън Рамзи, Лаказет също се разписа след изстрел от малък ъгъл. На французина му помогна и факта, че топката рикошира в краката на Аарън Кресуел и Джо Харт не успя да реагира

В 89-ата минута французинът оформи и крайното 4:1 с втория си гол. Пиер-Емерик Обамеянг подаде в наказателното поле към Аарън Рамзи, той действа много технично в него и върна назад към Лаказет, който от фронтална позиция реализира.

В класирането „топчиите” са шести с 57 точки, а Уест Хем е 15-и с 35.

В същото време Стоук Сити запази минимални шансове за спасение след спечелена точка при домакинството си на Бърнли - 1:1.

Папа Ндиайе даде аванс на домакините в 11-ата минута, а в 62-ата Ашли Барнс изравни.

В класирането Стоук остава на предпоследната 19-а позиция с 29 точки, на 4 зад спасителната зона, в която последен засега е Суонси.