За шеста поредна година Арсенал се размина с Шампионската лига, след като завърши на пета позиция във Висшата лига и ще се доказва в Лига Европа.

В последния кръг на сезона на Острова “топчиите” трябваше задължително да надвият Евертън у дома, а Тотнъм да загуби от Норич като гост. Играчите на Микел Артета изпълниха своята задача и надделяха с изразителното 5:1, но по същото време тези на Антонио Конте също вкараха пет гола на “канарчетата” - 5:0, и завършиха на точка пред Арсенал в крайното класиране, взимайки последната квота за ШЛ.

За последно отборът от “Емиратс” беше част от топ 4 през шампионския сезон на Лестър - 2015/16 г.

Евертън не играеше за нищо, тъй като вече си беше подсигурил мястото в елита. Дали по тази причина, или не, но момчетата на Франк Лампард се оказаха само спаринг-партньор. Габриел Мартинели откри резултата от дузпа в 27-ата минута от дузпа, отсъдена с помощта на ВАР за игра с ръка на Алекс Иуоби. След само четири минути голмайсторът асистира на Едуард Нкетия за 2:0.

В добавеното време на първата част Дони ван де Беек беше точен за Евертън, но само за да вдъхне фалшиви надежди на феновете на своя отбор.

По подобие на първото полувреме, Арсенал добави нови две бързи попадения. В 56-ата Седрик Соареш заби за 3:1, а в 59-ата подаде към Габриел Магаляеш за 4:1.

Мартин Йодегор пък реализира петия - в 82-рата.