Отборът на Арсенал е новият носител на трофея за Къмюнити шийлд. Възпитаниците на Микел Артета завоюваха отличието след драматичен успех над шампиона Манчестър Сити. „Артилеристите” триумфираха след изпълнения на дузпи, при които показаха по здрави нерви и не сгрешиха нито веднъж.

В редовното време срещата приключи при равенство 1:1, като тимът на Арсенал стигна до попадение едва в 101-ата минута, дело на Леандро Тросар. Преди това „гражданите” поведоха с ювелирно изпълнение на Коул Палмър в 77-ата минута.

Gulliver/GettyImages
23 снимки

При изпълнението на дузпите Кевин Де Бройне и Родри пропуснаха, докато играчите на Арсенал бяха безпогрешни. Ударът на Де Бройне срещна напречната греда, докато този на Родри бе спасен от Аарън Рамсдейл. Точни за лондончани бяха Йодегор, Тросар, Сака и Виейра.

Така след незабравимия сезон за „небесносините”, в който те спечелиха три трофея – Висшата лига, ФА Къп и Шампионска лига, новата кампания в Англия не започва по най-добрия начин. Именно с днешния сблъсък бе дадено и началото на сезон 2023/2024.

Официално двубоите в Премиършип стартират идния петък с мача Бърнли – Манчестър Сити. В каналите на DIEMA XTRA отново ще имате възможност да проследите на живо всичко най-интересно от сблъсъците в Англия в следващите няколко месеца.

Gulliver/GettyImages
74 снимки

Двубоят на стадион „Уембли” започна в спокойно темпо, въпреки че в първите няколко минути тимът на Пеп Гуардиола успя да упражни териториален натиск над своя противник, но без да притесни по някакъв начин вратаря на Арсенал. Още в 8-ата минута дойде и първият жълт картон в мача, с който главният рефер Стюърт Атуел показа, че ще бъде безкомпромисен към играчите на двата тима. Томас Партей задържа в центъра на терена Хулиан Алварес и бе официално предупреден.   

Първата интересна ситуация в мача дойде след четвърт час игра. След грешка на Томас Партей в половината на Арсенал, топката попадна в Родри, който стреля от близо двадесет и три метра. Коженото кълбо се отклони в крака на Деклан Райс и премина на сантиметри от десния страничен стълб на вратата и излезе в ъглов удар.

Наставникът на символичните домакини от Арсенал – Микел Артета, също не официално предупреден, след като предяви претенции към главния рефер след нарушение на Родри в центъра на терена. Халфът на Сити откровено задържа за фланелката свой противник, но не получи картон. Това ядоса Артета, който показа с жестове, че Родри трябва да бъде декориран в жълто. Вместо Родри обаче, жълтият цвят на картона видя именно Артета.

Първият реален шанс за гол за Арсенал дойде в 25-ата минута. Бен Уайт получи отдясно и се понесе към наказателното поле на „гражданите”, след което комбинира с Хаверц около точката на дузпата. Нападателят на лондончани овладя и стреля силно, но вратарят на Сити спаси. Последва добавка на Мартинели, която бе блокирана с гърди от Джон Стоунс. „Арилеристите” претендираха за игра с ръка, но такава определено нямаше.

След по-доброто начало на Манчестър Сити, постепенно футболистите на Арсенал изравниха играта и на свой ред се настаниха по-трайно в половината на своя противник. Тимът на Артета предпочиташе да атакува предимно по фланговете, но опасните центрирания пред Ортега липсваха.  

Пет минути преди почивката   Кай Хаверц имаше нов отличен шанс да открие головата си сметка. Букайо Сака получи топката отдясно и комбинира с Хаверц в пеналта. Нападателят стреля с десния крак, но вратарят на „гражданите” отново бе на мястото си и спаси сигурен гол.

Родри също късмета си с много далечен удар, пробвайки да прехвърли излезлия Рамсдейл, но освен вратаря, топката прехвърли и вратата.  

Манчестър Сити започна по-добре втората част и първи стигна до чиста голова ситуация. Тя дойде след статично положение. След центриране от ъглов удар, Джон Стоунс се извиси над всички в наказателното поле и стреля мощно с глава. Рамсдейл обаче бе заел добра позиция и успя да избие, а след това отбраната на домакините се справи и изчисти топката.

В 70-ата минута Сити бе на косъм от откриването на резултата. Кевин де Бройне намери с отличен пас другата резерва Кол Палмър в наказателното поле, който бе оставен абсолютно сам. Младокът спря топката и стреля незабавно, но в последния момент бранител на Арсенал подложи крак и изби в ъглов удар.

Нищо обаче не успя да спре Палмър в 77-ата минута, когато атакуващият играч на Сити вкара брилянтно попадение, с което даде преднина на „гражданите”. След контраатака на „небесносините”, защитник на Арсенал успя да пресече пас към Палмър на десния фланг. Топката обаче попадна в Де Бройне, който продължи към своя съотборник. Появилият се като смяна футболист смени посоката, нагласи топката на левия си крак и с много техничен удар я прати в далечния ъгъл на вратата за 1:0.

Последваха пропуски на Фил Фоудън и Родри, за да се стигне до 11-ата минута на допълнителното време. Тогава защитата на шампионите не успя да изчисти добре топката след изпълнение на корнер и Букайо Сака подаде за Леандро Тросар, който шутира. Топката се отби в защитник на "небесносините" и влезе във вратата пред безпомощния Щефан Ортега.

Така спорът бе решен след изпълнения на дузпи. Йодегор стреля първи от бялата точка и не сгреши. Сити заложи на Кевин Де Бройне, който обаче стреля в напречната греда. Леандро Тросар също бе точен и даде солидна преднина на своя тим. Бернардо Силва показа здрави нерви и намали пасива на "гражданите". Букайо Сака също бе точен, за да дойде решителного спасяване на рамсдейл срещу Родри. Точка на спора сложи Виейра, който оформи крайното 4:1 при ударите от дузпата. 

FT АРСЕНАЛ– МАНЧЕСТЪР СИТИ  1:1 (4:1 при дузпите)

0:1 Коул Палмър 77'

1:1 Тросар 101'

Стадион: „Уембли”, Англия

Рефер: Стюърт Атуел

Арсенал: 1 Аарън Рамсдейл, 4 Бен Уайт, 2 Салиба, 6 Габрел 🟡, 12 Тимбeр, 5 Томас Партей 🟡, 31 Деклан Райс, 7 Букайо Сака, 8 Йодегор, 11 Мартинели, 29 Хаверц 🟡

Мениджър: Микел Артета 🟡

Манчестър Сити: 18 Ортега Морено, 2 Уокър, 5 Стоунс, 3 Диас, 25 Аканджи, 16 Родри, 8 Ковачич, 20 Бернардо Силва, 10 Грийлиш, 19 Алварес 🟡, 9 Халанд

Мениджър: Пеп Гуардиола