Арсенал победи с 4:2 своя лондонски съперник Челси на "Стамфорд Бридж" в отложена среща от 25-ия кръг на английската Висша лига.

Еди Нкетия откри в 13-ата минута, но Вернер изравни едва четири по-късно. Смит Роу изведе гостите за втори път напред малко след средата на полувремето, преди в 32-ата Аспиликуета да възстанови паритета за втори път в срещата.

Нкетия с второто си попадение в срещата даде за трети път преднина на "топчиите" в 57-ата минута, а Букайо Сака от дузпа подпечата победата за тима на Микел Артета във втората минута на добавеното време.

Gulliver/GettyImages
40 снимки


Още в началните минути домакините оказаха сериозен натиск. След изпълнение на ъглов удар от страна на Маунт, топката се озова в краката на Алонсо. Испанският защитник стреля от броени метри, но Гранит Джака със самопожертвователна намеса спаси сигурен гол. При последвалия корнер Мейсън Маунт стреля директно във вратата на Рамсдейл, но Габриел с глава изби от голинията. Лукаку също можеше да открие резултата след пас на Лофтъс-Чийк, но стреля встрани от вратата.

В 13-ата минута изритана топка от защитата на Арсенал попадна в Кристенсен, датчанинът обаче сбърка фатално при връщането на топката към Менди, от което се възползва Нкетия. Англичанинът от чиста позиция с техничен удар покрай стража на "сините" смълча "Стамфорд Бридж".

Четири минути след попадението на "топчиите" Лофтъс-Чийк отне топката и тя попадна във Вернер. Германецът напредна и стреля, а топката рикошира в бранител на Арсенал и влетя в мрежата на Рамсдейл.

Всредата на частта Сака се справи с Алонсо и подаде на голмайстора Нкетия, но този път неговият изстрел отиде в аут.

В 27-ата минута Сака настъпи добре отдясно и насочи към Йодегор, а норвежецът насочи към Смит Роу, който с много прецизен удар по земя даде отново преднина на "артилеристите".

Пет минути след гола на англичанина, играчите на Челси отнеха една топка на левия фланг, а Мейсън Маунт с добро центриране намери Аспиликуета. Опитният испанец изпревари персоналния си пазач и възстанови за втори път равенството.

Нкетия за трети път се измъкна от отбраната на домакините, но не уцели вратата на Менди. В самия край на полувремето Смит Роу пропусна от чиста позиция да препарира „сините“ за трети път.

В 51-ата минута Лукаку и Вернер комбинираха на скорост, но Рамсдейл излезе и пресече.

Малко по-малко от четвърт час след началото на втората част, грешка при изнасянето на Челси доведе до бърза атака на гостите. Тавареш напредна и опита пас към дъгата. Там след няколко рикошета и в борба с двама защитници на "сините" Еди Нкетия намери начин да стреля с левия си крак и прати топката за трети път в мрежата на домакините.

В средата на полувремето Рамсдейл се намеси лошо след центриране от десния фланг и предизвика меле в наказателното поле, но в крайна сметка топката беше изритана далеч встрани. В последния четвърт час Челси изцяло се настани в противниковата половина. При една от редките контри на Арсенал Мартинели подаде на Букайо Сака, но той се подхлъзна в наказателното поле.

Във втората минута на добавеното време Букайо Сака подпечата победата за "артилеристите" с гол от дузпа, отсъдена за нарушение на Сесар Аспиликуета.


FT / Челси - Арсенал 2:4

0:1 Еди Нкетия 13`

1:1 Тимо Вернер 17`

1:2 Емил Смит Роу 27`

2:2 Сесар Аспиликуета 32`

2:3 Еди Нкетия 57`

2:4 Букайо Сака 90+2` (д)

 

Челси: Едуар Менди, Рийс Джеймс, Андреас Кристенсен(46` - Тиаго Силва), Маланг Сар(жк), Сесар Аспиликуета(жк), Рубен Лофтъс-Чийк, Нголо Канте, Маркос Алонсо(81` - Хаким Зиеш), Мейсън Маунт(жк), Тимо Вернер, Ромелу Лукаку(60` - Кай Хавертц)

Мениджър: Томас Тухел

Арсенал: Аарън Рамсдейл, Бен Уайт, Габриел(жк), Роб Холдинг, Нуно Тавареш, Гранит Джака, Мохамед Елнени, Букайо Сака(90+5` - Александър Лаказет), Мартин Йодегор, Емил Смит Роу(75` - Седрик Соареш), Еди Нкетия(70` - Габриел Мартинели)

Мениджър: Микел Артета