Отборът на Арсенал се завърна на пътя на победите след изненадващата загуба от Саутхемптън в миналия кръг. Днес възпитаниците на Унай Емери надделя над Бърнли с 3:1. Два гола за успеха на „Емиратс“ Пиер-Емерик Обамеянг, с които той излезе начело при голмайсторите във Висшата лига. Третото попадение за домакините бе дело на Алекс Иуоби, а точен за Бърнли Ашли Барнс.

Мачът на „Емиратс“ започна по най-добрия начин. Само в рамките на първите две минути двата тима успяха да създадат две стопроцентови възможности. Първата се разкри пред тима на домакините. Мейтланд-Найлс бе изведен на стрелкова позиция, но ударът му бе отразен от вратаря на гостите. При добавката Обамеянг също не сполучи.

В ответната атака пък Лено спаси своите. Уестууд успя да се измъкне от засадата, излезе сам срещу стража на Арсенал, но изстрелът му по диагонала бе избит в корнер.

В 7-ата минута Гранит Джака пробва късмета си с далечен удар, но Харт спаси. Секунди по-късно последва ново меле в наказателното поле на гостите, но тимът на Шон Дайш отново пак оцеля.

Настоятелната игра на Арсенал обаче даде резултат в 14-ата минута. Месут Йозил изведе Колашинац отляво с ювелирен пас, бранителят върна хитро топката към Обамеянг, който с удар от десетина метра откри за домакините. Това бе 11 гол за Обамеянг, с който той изравни Мохамед Салах при голмайсторите във Висшата лига.

Постепенно темпото на „Емиратс“ поспадна, въпреки че Арсенал продължи да бъде по-опасният тим на терена.

В 37-ата минута мениджърът на Арсенал Унай Емери трябваше да извърши принудителна смяна, след като Начо Монреал се контузи и трябваше да напусне терена. На негово място се появи Стефан Лихтщайнер, а това доведе до промяна в схемата на игра на „артилеристите“.

Второто полувреме започна отлично за домакините, които увеличиха преднината си в самото му начало. След страхотна атака за Арсенал, Колашинац се понесе по лявото крило, комбинира в центъра с Александър Лаказет, който пък намери Обамеянг отдясно. Нападателят на Арснеал напредна добре и със силен шут по диагонала в близкия ъгъл не остави шансове на Джо Харт.

Така Обамеянг излезе еднолично на върха при голмайсторите във Висшата лига с 12 попадения.

С течение на мача обаче, отборът на Бърнли ставаше все по-опасен, докато домакините атакуваха по-рядко. Така се стигна до 63-ата минута, когато тимът на Шон Дайш стигна до гол.

След сериозно меле в наказателното поле на домакините, футболистите на „артилеристите“ на няколко пъти не успяха да изчистят топката, което им коства скъпо. След няколко рикошета, топката в крайна сметка се озова в краката на Ашли Барнс, който от няколко метра със силен удар реализира, за да намали резултата до 1:2.

Арсенал потрепери до последната минута на срещата, когато Алекс Иуоби реши всичко с трети гол за домакините. Попадението на нападателя в продължението на срещата обаче дойде след засада. Йуоби бе зад отбраната на Бърнли при паса на Йозил, но в крайна сметка реферът Кевин Френд зачете попадението за крайното 3:1.

След този успех Арсенал събра актив от 37 точки и се изравни с четвъртия Челси, който обаче е и с мач по-малко. Бърнли пък ще посрещне Коледа в зоната на изпадащите с едва 12 пункта на сметката си.