Арсенал победи Челси играят с 3:1 на "Емирейтс" в мач от 34-я кръг на Висшата лига. Попаденията за домакините бяха дело на Габриел Жезус и Мартин Йодегар, който отбеляза две попадения, а за гостите точен бе Нони Мадуеке. С тази победа Арсенал се връща на първата позиция с актив от 78 точки, две пред Манчестър Сити, но и с два мача повече. Челси остава на 12-а позиция с 39 пункта на сметката си.

В първите 15-на минути Арсенал владееше повече топката, като бе по-активният отбор и опитваше да затрудни отбора на Челси, който се бе прибрал и се отбраняваше солидно. Първата по-сериозна опасност бе за домакините, като дойде след центриране, при което Букайо Сака се извиси във въздуха и стреля с глава, но Кепа реагира великолепно и отрази.

Gulliver/GettyImages
67 снимки

В 18-а минута Мартин Йодегор получи на границата на наказателното поле и не се поколеба да отправи силен удар, който се превърна във феноменал гол. Кепа нямаше шанс да реагира в ситуацията - 1:0 за Арсенал.

Само седем минути след това Челси имаше възможност да изравни, след като Бен Чилуел получи чудесен пас от Нголо Канте, а английският национал навлезе в наказателното поле и опита удар по диагонала, но Аарън Рамсдейл блесна с феноменално спасяване. 

В 31-а минута Мартин Йодегор отново бе поставен с много пространство на чиста позиция и капитанът на "артилеристите" се освободи чудесно, като демонстрира страхотен завършващ удар в десния ъгъл на Кепа - 2:0 за Арсенал.

Три минути по-късно се получи разбъркване в наказателното поле на Челси, като Габриел Жезус беше най-съобразителен и изстреля отскочилата топката, попаднала при него в долния ляв ъгъл на вратата - 3:0 за Челси.

Пет минути след началото на втората част Арсенал можеше отново да реализира, след като Габриел Жезус стреля с глава при корнер, а Кепа не успя да се намеси добре, но Тиаго Силва реагира страхотно на голлинията, като успя да изчисти. В 53-а минута "артилеристите" организираха страхотна контраатака, при която накрая Букайо Сака овладя и отклони към Гранит Джака, който с лекота преодоля Уесли Фофана и стреля, но Кепа блесна с невероятно спасяване.

В 57-а минута Букайо Сака направи чудесен индивидуален пробив и реши да стреля от дистанция, но топовният му шут с левия крак прелетя малко встрани от лявата греда на Кепа. В 65-а чинута Мадуеке получи невероятен пас в наказателното поле от Матео Ковачич, като крилото на Челси овладя добре, отскубвайки се от Зинченко и успя да завърши покрай Рамсдейл, за да намали резултата - 3:1.

В 84-а минута Мартин Йодегор получи страхотен пас в противниковото наказателно поле и опита удар с левия крак, но Кепа отново бе на ниво и успя да избие встрани с една ръка.

 


Арсенал е в ужасяваща форма, като е в серяи от четири мача без победа. Тимът на Микел Артета почти през целия сезон бе на първо място във Висшата лига, но вече изостава с точка и мач повече зад Манчестър Сити. Контузията на Уилям Салиба оказа сериозно влияние върху играта на "артилеристите", които имат една суха мрежа от 12-и март насам. Победата за Арсенал е задължителна, ако иска да запази и минимални шансове за титлата.

Челси прави сезон, който ще иска да забрави максимално бързо. "Сините от Лондон" са извън топ 10, като се намират в ужасяваща форма, имайки пет поредни загуби във всички турнири, а последната победа на тима на Франк Лампард е от 11-и март. Челси има един отбелязан гол във всички турнири от 1-и април насам. Победа в лондонското дерби с Арсенал може да е от ключове значение за тима, който се нуждае от самочувстие.

Стартови състави:

Арсенал: 1. Аарън Рамсдейл, 35. Олександър Зинченко, 6. Габриел Магаляеш, 15. Якуб Кивиор, 4. Бен Уайт, 34. Гранит Джака, 22. Жоржиньо, 8. Мартин Йодегор, 19. Леандро Тросар, 7. Букайо Сака, 9. Габриел Жезус

Треньор: Микел Артета

Челси: 1. Кепа Арисабалага, 21. Бен Чилуел, 6. Тиаго Силва, 33. Уесли Фофана, 28. Сезар Азпиликуета, 5. Енцо Фернандес, 8. Матео Ковачич, 7. Нголо Канте, 17. Рахим Стърлинг, 31. Нони Мадуеке, 9. Пиер-Емерик Обамеянг

Треньор: Франк Лампард