Лонднският Арсенал изтегли баснословен кредит на стойност 120 милиона паунда от Bank of England, за да си помогне в борбата с финансите, свързана покрай пандемията от коронавирус.

Клубът разкри, че е изпълнил критериите за схемата на финансиране на бизнеси по програмата "коронавирус", която е създадена именно с цел да подпомага на различни корпорации през целия период на щети, причинени от инфекцията. Схемата предоставя краткосрочна финансова помощ на големи компании с висок кредитен рейтинг, които допринасят сериозно за икономиката на Обединеното кралство.

Краткосрочният заем подлежи на изплащане през май 2021-а година е метод, който помага на клубовете да облекчат тежестта от своите финанси. През миналото лято съседите на Арсенал – Тотнъм, също се възползва от условията и изтегли заем на стойност 175 милиона британски лири.

Услугата стартира на 17-и март миналата година от банката, която възнамерява да продължи схемата да се използва като начин на подпомагане на фирмите да преодолеят прекъсването на паричните си потоци в следствие на COVID-19.

Смята се, че досега тя е отпуснала над 20 милиарда паунда на около 100 компании, включително EasyJet, Marks & Spencers и Greggs.

През миналото лято Арсенал похарчи близо 80 милиона лири за трансфери – 45 милиона за Томас Партей от Атлетико Мадрид, бранителят на Лил Габриел Магаляеш за 23 милиона и Пабло Мари за 7,2 млн.

Клубът взе като свободни агенти Седрик Соареш от Саутхемптън и Уилиан от Челси, като продаде Емилиано Мартинес на Астън Вила за 20 милиона.

„Артилеристите” имат сериозни задължения откъм заплати към играчите си, като например Месут Йозил получава по 350 хиляди лири на седмица, но не регистриран нито в отбора за Премиър лийг, нито в този за европейските клубни турнири.