Арсенал победи с 3:1 Уест Бромич и ги запрати в Чемпиъншип, след като с тази загуба гостите загубиха и теоритичен шанс за спасение, тъй като е на 19-о място с 26 точки, а 17-ия Бърнли е с 36 и мач по-малко. По този начин играчите на Микел Артета отговориха подобаващо и след разочарованието в четвъртък, когато отпаднаха на полуфиналите в Лига Европа след равенство с Виляреал. Головете за лондончани бяха дело на Емил Смит Роу (29’), Никола Пепе (35’) и Вилиан (90’), Матеус Перейра отбеляза почтното попадение за момчетата на Сам Алардайс.

17 снимки

Арсенал успя да открие резултата в 29-ата минута, когато Букайо Сака бе изведен отлично отляво от Вилиан, центрира само с едно докосване, а нахлуващият Емил Смит Роу засече отлично топката за 1:0.

Никола Пепе отбеляза брилятно попадение само няколко минути по-късно за 2:0 за домакините. Той получи на фланга, смени отлично посоката и изстреля топката неспасяемо в горния десен ъгъл на Сам Джонстън, който остана напълно безпомощен.

Минута по-късно играчите на Микел Артета можеха да решат всичко в срещата, но и Габриел Мартинели и Смит-Роу пропуснаха да засекат отлично центриране отляво. Това се случи и в 64-ата минута, когато отново Сака достави отлично подаване успоредно на голлинията, но този път Лаказет закъсня да засече.

Играчите на Сам Алърдайс успяха да намалят в 65-ата минута, когато отново Матеуш Перейра направи прекрасен пробив от центъра на терена, достигна наказателното поле между няколко бранители на “артилеристите” и стреля много точно в левия ъгъл на Лено за 2:1.

В следващите минути играчите на “дроздовете” опитваха да вдигнат темпото на игра и да станат по-активни пред вратата на домакините, но така и не достигаха до опасни положения.

Точка на спора сложи Вилиан в 89-ата минута, когато изпълни превъзходно пряк свободен удар и прати неспасяемо топката в десния ъгъл на Сам Джонстън за 3:1. С тази победа Арсенал се изкачи до 9-ата позиция с 52 точки.