Арсенал записа шеста поредна победа във Висшата лига. Това стана факт след домакински успех с 4:1 над Лийдс. Срещата беше от 29-ия кръг на Висшата лига, като по този начин "артилеристите" запазиха аванса си от 8 точки на върха пред втория Манчестър Сити. Два гола за победата вкара Габриел Жезус (35-дузпа, 55). По веднъж се разписаха Бен Уайт (55) и Гранит Джака (84). За гостите точен беше Расмус Кристенсен (76). 

Лийдс заема 16-о място с 26 точки. 

Gulliver/GettyImages
33 снимки

Срещата започна на висока скорост. Още в 10-ата секунда Расмус Кристенсен оптрави удар, който Аарън Рамсдейл успя да избие. Веднага след това шут на Габриел Мартинели беше блокиран. 

В 20-ата минута йоркшърци организираха многоходова атака, при която Луис Синистера центрира в наказателното поле, където след рикошет в Томас Партей кълбото се озова в Крисенсио Съмървил, който беше останал сам срещу вратаря. Страничният рефер обаче сбърка и вдигна засада. След половин час игра Съмървил проби отляво, направи двойно с Марк Рока и се озова на стрелкова позиция, но ударът му беше слаб и не затрудни Рамсдейл. 

Минута по-късно гостите откраднаха топката в центъра и организираха страхотна контраатака. Съмървил напредна с топката и подаде към Брендън Аарансън. Америкенцът шутира от малък ъгъл, но вратарят се справи. 

В 34-ата минута Габриел Жезус проби в наказателното поле, при което Люк Ейлинг, който беше паднал на тревата, го закачи в коляното. Главният рефер Лий Мейсън веднага посочи бялата точка, а ВАР потвърди решението му. Зад топката застана Жезус и с удар в средата на вратата вкара за 1:0. 

В 38-ата минута "топчиите" организираха бърза контраатака, при която бързо стигнаха до наказателното поле. Там се получи разбъркване, при което удари на Мартинели и Жезус бяха блокирани. Три минути след това Мелие излезе да изчисти опит за извеждащо подаване към Леандро Тросар, но не съумя да го стори по най-добрия начин и прати топката право в Гранит Джака. Швейцарецът потърси опразнената врата, но Ейлинг успя да избие пред голлинията. 

Арсенал започна вихрено второто полувреме и в 47-ата минута удвои аванса си. Олександър Зинченко получи отляво и пусна към Мартинели. Бразилецът финтира Ейлинг и центрира в наказателното поле, където Бен Уайт беше оставен непокрит на далечната греда и вкара за 2:0. 

Лондончани продължиха да бъдат по-добрия отбор на терена и в 55-ата минута стигнаха до класическа преднина. Жезус получи пред наказателното поле и подаде към Тросар. Белгиецът проби, стигна до аутлинията и пусна пас по земя във вратарското поле, където Жезус от 3-4 метра засече във вратата за 3:0. 

В 76-ата минута Лийдс върна един гол. Йоркшърци организираха опасна контраатака, при която Родриго проби отляво и намери Расмус Кристенсен пред наказателното поле. Защитникът отправи удар, който рикошира в Зинченко и стана неспасяем за Рамсдейл за 3:1. 

В 84-ата минута Арсенал вкара четвърто попадение. Гранит Джака се измъкна от защитата на гостите и засече с глава центриране на Йодегор за 4:1. 


Арсенал - Лийдс 4:1

1:0 Габриел Жезус (35-дузпа)

2:0 Бен Уайт (47)

3:0 Габриел Жезус (55)

3:1 Расмус Кристенсен (76)

4:1 Гранит Джака (84)

Арсенал: Рамсдейл, Уайт, Холдинг, Габриел, Зинченко, Партей, Джака, Йодегор, Мартинели, Тросар, Жезус

Лийдс: Мелие, Ейлинг, Кох, Кристенсен, Струйк, Фирпо, Рока, Аарансън, Съмървил, Харисън, Синистера