Арсенал записа поредния си успех във Висшата лига на Англия, след като в 12-ия кръг лондончани сразиха гостуващия Бърнли с 3:1 на своя „Емирейтс“. Леандро Тросар даде тон за успеха на „артилеристите“ с гол в края на първото полувреме, а Джош Браунхил изравни за тима от Ланкашър в 54-ата минута.

Реакцията у футболистите на Микел Артета беше светкавична и три минути след изравнителния гол Арсенал отново беше напред в резултата след попадение на Уилиям Салиба след корнер.

Четвърт час преди края Олександър Зинченко порази вратата на Джеймс Трафорд за трети път, а в 83-ата минута след излишен фал Фабио Виейра остави своя отбор да доиграе срещата с човек по-малко.

Победата изравни Арсенал на върха с Манчестър Сити, като двата тима са с по 27 точки. Арсенал е втори поради по-слабата си голова разлика, ала „гражданите“ са и с мач пасив. Бърнли пък остава в опасната зона и тимът е с 4 точки, като бъдещето на Венсан Компани на „Търф Муур“ хич не е сигурно.

Арсенал vs Бърнли

източник: sofascore.com

Гостите показаха зъби в началото и в девета минута Амдуни получи пространство да нахлуе през центъра към границата на наказателното поле, след което стреля, но Рая изби в корнер. След това обаче очаквано домакините взеха надмощие. Първата голяма възможност дойде в 21-вата минута, когато Сака стреля много силно, но Трафърд реагира по изключителен начин и изби, след което топката срещна и напречната греда.

44 снимки

В 30-ата минута Хавертц пропусна добър шанс, след като отблизо стреля с глава над вратата. Веднага след това Салиба върна лошо към Габриел, което отвори възможност за Гудмундсон, който можеше да открие. Ударът му обаче бе спасен от Давид Рая. Трафърд отново направи много добро спасяване в 36-ата минута, когато се справи с изстрел на Тросар.

Белгийският нападател на Арсенал – Леандро Тросар, трябваше да се озове в прегръдките на съотборниците си, след като откри резултата срещу Бърнли в края на първото полувреме. Стрелецът вкара топката с глава във вратата на Джеймс Трафорд, след като Зинченко центрира към Букайо Сака, който продължи с глава за своя колега, а Тросар отблизо с глава вкара топката във вратата.

След това обаче той се сблъска тежко с десния страничен стълб, заради което трябваше да получи лекарска помощ.

Второто полувреме започна супер за тима от Ланкшър, след като в 54-ата минута капитанът Браунхил изравни резултата. Колеошо проби отляво и пребори Томиасу, след което при рикошет топката се озова в Браунхил, който отправи силен удар с левия крак и след рикошет топката се озова във вратата на Давид Рая - 1:1.

Две минути след това Мартинели получи вляво топката и напредна остро. Последва удар ниско по земя, но с крак Трафорд отрази опита на бразилеца и прати топката в корнер. След него "артилеристите" ликуваха, тъй като Уилиям Салиба реализира първия си гол през сезона. Френският бранител се оказа най-деен след центрирането и отблизо с глава поведе домакина напред - 2:1.

След 67 минути игра Деклан Райс отправи изключително силен удар с десния крак от средно разстояние, но не намери целта. Седем след това домакините вкараха трети гол в срещата. Тросар центрира от ъглов удар, а след засичане с глава топката се отби в напренчата греда на Трафорд. Олександър Зинченко с акробатичен удар обаче прати топката във вратата на гостите за 3:1.

В 83-ата минута португалският полузащитник на Арсенал - Фабио Виейра, остави своите с човек по-малко, след като направи циничен шпагат в краката на Джош Браунхил и реферът Майкъл Оливер го изгони с директен червен картон.

Арсенал: Рая, Томиясу, Салиба, Габриел, Зинченко, Тросар, Райс, Жоржиньо, Сака, Хавертц, Мартинели

Бърнли: Трафърд, Витиньо, О'Шей, Байер, Тейлър, Гудмундсон, Браунхил, Бере, Колеошо, Амдуни, Родригес