Отборът на Арсенал записа впечатляваща победа с 5:0 над последния във Висшата лига Шефийлд Юнайтед. С хеттрик за домакините се отличи Еди Нкетия, а другите две попадения бяха дело на Фабио Виейра от дузпа и Такехиро Томиасу в заключителните минути на мача.

Със спечелените три точки Арсенал се доближи на две от лидера Тотнъм Хотспър, докато „остриетата” остават закотвени на последното място в таблицата с едва една точка и взе по-илюзорни шансове за спасение.

Gulliver/GettyImages
14 снимки

Очаквано двубоят в Лондон започна с домакински натиск. В първите десетина минути футболистите на Арсенал се настаниха трайно в половината на своя противник, но без да създават сериозни опасности пред вратата на Уес Фодерингъм

В 19-ата минута Давид Рая бе в основата на опасна контраатака за домакините, която можеше да завърши с опасен удар към вратата на гостите. Рая изведе отлично Маринели по левия фланг, който овладя и се насочи към наказателното поле на Шефийлд, преодоля двама бранители на гостите и потърси Букайо Сака, който обаче не успя да отправи удар от изгодна позиция и топката му бе избита.

По-настоятелната игра на домакините все пак даде резултат малко преди да измине половин час игра. В 28-ата минута Еди Нкетия получи много добро подаване от Деклан Райс около точката на дузпата, той с едно докосване успя да се справи със съпротивата на Тръсти и останал сам срещу вратаря, с лекота реализира за 1:0. Това бе първият точен удар за "артилеристите" от началото на срещата. 

Втората част започна отлично за футболистите на Микел Артета. Само пет минути след подновяването на играта Еди Нкетия реализира втория си гол в мача, с който увеличи преднината на домакините. След центриране от ъглов удар вратарят на гостите не бе убедителен, избивайки топката от голлинията, тя попадна в Нкетия, който бе абсолютно сам на два метра от вратата и с мощен шут в горния ляв ъгъл направи 2:0.

Осем минути по-късно футболистът на Арсенал оформи и своя хеттрик. Смит Роу подаде на Нкетия пред наказателното поле, нападателят направи няколко крачки и дори без да гледа към вратата, отправи много хубав удар, който свари неподготвен вратаря на Шефийлд Юнайтед за 3:0.

Две минути преди края на редовното време Фабио Виейра направи резултата 4:0 след точно изпълнена дузпа, а крайния резултат в срещата бе оформен от Такехиро Томиасу в шестата от добавените десет минути.

Така Арсенал отново се доближи на две точки от лидера Тотнъм Хотспър и зае второто място във временното подреждане. Шефийлд Юнайтед пък остава последен с едва една точка в актива си от началото на сезона.

АРСЕНАЛ – ШЕФИЙЛД ЮН 5:0

1:0 Нкетия 28', 2:0 Нкетия 50', 3:0 Нкетия 58', 4:0 Виейра 88', 5:0 Томиасу 90+6

Стадион: „Емиратс”, Лондон

Рефер: Тим Робинсън

Арсенал: Рая, Уайт, Салиба, Кивиор, Зинченко, Райс, Смит Роу, Хавертц, Сака, Мартинели, Нкетия

Мениджър: Микел Артета

Шефилд Юнайтед: Фодерингъм, Богъл, Робинсън, Тръсти, Томас, Норууд, Соуса, Хамер, Слиман, МакАтий, Брюстър

Мениджър: Пол Хикенботъм