Отборът на Арсенал се класира за 1/8-финалите на турнира за Купата на лигата (Карабао Къп). „Топчиите” се наложиха с 3:1 на „Емирейтс” над Брентфорд.

През първото полувреме домакините бяха пълен господар на домашния терен и реализираха на два пъти чрез Дани Уелбек, за разликата от втората част, когато съперникът имаше своите силни минути и попадение от статично положение, дело на Алън Джъдж.

В началото на срещата напрежението се оказа в краката на вратаря на Арсенал Бернд Лено. При върната топка към него, той не успя да отиграе подобаващо и едва не си вкара злощастен автогол.

Още в 5-ата минута „топчиите” поведоха. След центриране на Матео Гендузи, Даниел Уелбек с глава засече за 1:0. Нападателят реализира своя гол номер 30 за лондончани във всички надпревари.

Оли Уоткинс показа, че гостите могат да бъдат и опасни. Нападателят преодоля няколко защитници на „топчиите”, стигна до наказателното поле, но така и не успя да отправи точен удар.

В 37-ата минута Арсенал увеличи преднината си. След бърза контраатака, Начо Монреал намери по чудесен начин Даниел Уелбек, който се разписа отново за 2:0.

Gulliver/GettyImages
37 снимки

В 58-ата минута гостите обаче върнаха едно попадение, с което и надеждите за успех. Алън Джъдж стреля директно от фаул, фронтално срещу вратата на „топчиите”, за да намали на 1:2. Секунди след това Серхи Каньос можеше да изравни.

През второто полувреме в главно действащо лице на терена се превърна стражът на Арсенал Бернд Лено. Гостите все по-често започнаха да поглеждат към мрежата на съперника.

Малко по малко домакините започнаха да си връщат активността и увереността. Владението на топката отново премина в краката на играчите на Унай Емери.

В даденото от съдията продължение Александър Лаказет се пребори за топката, напредна и реализра за крайното 3:1.  

Новата генерация за Арсенал показа, че вече е в действие. Емил Смит-Роу се оказа първият играч, роден през новия век (2000 година), който се появява за „топчиите”.

Любопитна статистика в тази вечер се оказа фактът, че кръвните врагове Арсенал и Тотнъм играят домакинските си мачове в един и същи ден за първи път от март 1988 година.

Арсенал: Лено, Лихтщайнер, Холдинг, Мустафи, Монреал, Елнени (Рамзи), Гендузи, Мхитарян (Торейра), Смит Роу (Лаказет), Айоби, Уелбек.

Брентфорд: Дениълс, Одубайо (Далсгорд), Каньос (Мопай), Йенарис, Уоткинс (Бенрама), Могоджо, Джъдж, Сойърс, Жанвиер, Конса, Барбет.