Отборът на Арсенал постигна изключително ценна победа срещу Манчестър Юнайтед с 3:1 в мач от 34-ия кръг от Висшата лига. Успехът на „артилеристите“ направи така, че на практика „червените дяволи“ са аут от битката за Топ 4, макар все още да има теоретичен шанс за пласирането на отбора в първото каре от таблицата.

Лондончани, от своя страна, затвърди четвъртата си позиция, но до края на сезона битката с градския съперник – Тотнъм Хотспър, за място в групите на Шампионска лига ще бъде ожесточена.

Гостите от Манчестър пък регистрираха второ поражение в шампионата през седмицата, като преди броени дни загуби с 0:4 от историческия си враг Ливърпул, докато в събота преклони глава пред хората на Микел Артета. Ман Юнайтед остава 6-и с 54 точки, а Арсенал е четвърти с 60 пункта, но и мач пасив спрямо „червените дяволи“.

Нуно Тавареш даде аванс на Арсенал с попадение в третата минута, а гол на Еди Нкетия бе отменен в 28-ата минута поради засада, но тя бе преразгледана, а на нея се видя, че Далот извършва нарушение срещу Сака в наказателното поле и реферът отсъди дузпа. Зад топката застана именно Сака и направи 2:0 за Арсенал.

Кристиано Роналдо намали пасива за гостите в 34-ата минута, за да реализира своя гол №100 в кариерата си само във Висшата лига. Втората част започна добре за Юнайтед, ала Бруно Фернандеш пропусна да изравни на „Емирейтс“, след като изтърва дузпа в 57-ата минута. Четири след това гол на Роналдо бе отменен поради изключително тънка засада, а в 70-ата Гранит Джака реализира страхотно попадения, слагайки точка на спора в Северен Лондон в откриващия кръга мач.

Арсенал - Манчестър Юнайтед

източник: sofascore.com


Срещата в северен Лондон стартира с крах за гостите от Манчестър. Отбраната на "червените дяволи" беше принудена от първите секунди да се защитава, а Гранит Джака даде пас отляво, а Алекс Телес и Рафаел Варан се разминаха жалко с топката, за да отиде тя в Букайо Сака. Младият англичанин стреля, а Де Хеа отклони топката, но тя отиде право у Нуно Тавареш, който я прати в опразнената врата - 1:0 за Арсенал.

Кристиано Роналдо даде страхотен пас вдясно към Антони Еланга в шестата минута. №36 от Юнайтед напредна и шутира по диагонала, ала Алан Рамсдейл спаси. Скот МакТомини пък атакува топката с глава след корнера, но я прати аут. В седмата минута, по подобие на феновете на Ливърпул, и тези на Арсенал аплодираха Кристиано Роналдо след трагедията, сполетяла португалската звезда преди броени дни.

В 11-ата минута дойде нов шанс за Юнайтед след съдействието на вратаря на Арсенал. Рамсдейл подаде слабо топката, а МакТомини я спра и даде за Бруно Фернандеш. Португалецът стреля към опразнената врата, но имаше рикошет и топката отиде в корнер. След него пък шотландският халф на гостите отново игра с глава, но пак неточно. В 19-ата минута пък Мартин Йодегорд разочарова с удар от свободен удар. В 20-ата Далот комбинира с Роналдо в наказателното на Арсенал, чийто мощен удар отлетя високо в трибуните на "Емирейтс".

Gulliver/GettyImages
86 снимки

В 24-ата минута "червените дяволи" бяха много близо да заличат пасива си, а Роналдо даде настрани за сънародника си Далот. Крайният бранител отправи изключителен параболичен изстрел с десния крак, ала за негово съжаление топката спря в напречната греда на Арсенал. Минута след това Арсенал за малко да вкара втори гол. Йодегорд с пета намери Нкетия, който бе изведен сам срещу Де Хеа, но испанският вратар направи добро спасяване. В 28-ата пък Арсенал вкара втори гол, след като топката бе пратена към Нкетия, но Далот "натисна" нападателя на Арсенал, след което докосване топката отиде у Сака. Той пък стреля сам срещу Де Хеа и вкара гол, но след преразглеждането на ВАР се видя, че има засада. Само че, при единоборството между Далот и Нкетия се считаше, че има фал на португалеца и Поусън отиде лично да прегледа видеосистемата.

Реферът отсъди нарушение срещу Сака и дузпата за домакините беше факт. Сака стреля с левия крак в дясно от испанския страж на Юнайтед, а той "отиде" вляво и "артилеристите" увеличиха аванса си - 2:0.

В 34-ата обаче Неманя Матич пласира центриране пред Рамсдейл, а Кристиано Роналдо се измъкна през двама бранители на Арсенал и вкара красиво топката във вратата на домакините. Това е и рекорд за португалеца, който вкара своя гол №100 във Висшата лига.

В добавеното време на срещата Алекс Телес отправи силен изстрел отляво, а вратарят на лондончани направи зрелищно спасяване, предотвратявайки втори гол във вратата си.

Девет след подновяването на играта Нуно Тавареш от домакините игра с ръка в наказателното поле на домакините и след ВАР реферът отсъди наказателен удар за "червените дяволи". Зад топката причудливо застана Бруно Фернандеш, вместо Кристиано Роналдо, а плеймейкърът стреля по земя вдясно, но топката се отби в страничната греда и излзезе аут.

Gulliver/GettyImages
86 снимки

След час игра в Лондон Роналдо прати топката във вратата на Арсенал от трудна ситуация, но португалецът бе в засада и попадението беше отменено. Натискът на "червените дяволи" продължи, а 180 секунди по-късно Диого Далот бе изведен вдясно на наказателното поле на "топчиите". Бекът шутира, а Рамсдейл постави лявата си ръка и отклони топката, която пък се отби от левия му страничен стълб.

Напук на натиска на гостите от Манчестър, то домакините вкараха трети гол в 71-ата минута. След неспособност да се изнесе топката в предни позиции, то топката бе подадена към Гранит Джака. Швейцарският футболист нанесе мощен изстрел към вратата на Де Хеа, който направи крачка встрани и тя не му спомогна да се намеси в ситуацията - 3:1 за "артилеристите".

До края на мача в Лондон не се видяха сериозни положения, а успехът остана за Арсенал. В следващия рунд Арсенал ще гостува на Уест Хем, докато Ман Юнайтед ще спори с Челси у дома.

FT / АРСЕНАЛ - МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД 3:1

1:0 Нуно Тавареш (3)

2:0 Букайо Сака (32-дузпа)

2:1 Кристиано Роналдо (34)

3:1 Гранит Джака (71)

Рефер: Крейг Поусън

Стадион: "Емирейтс Стейдиъм", Лондон

СТАРТОВИ СЪСТАВИ: 

Арсенал: 32. Рамсдейл, 17. Соареш, 4. Уайт, 6. Габриел, 20. Тавареш, 25. Елнени, 34. Джака, 7. Сака, 8. Йодегард, 10. Смит Роу, 30. Нкетия

Мениджър: Микел Артета 

Ман Юнайтед: 1. Де Хеа, 27. Телеш, 19. Варан, 2. Линдельоф, 20. Дало, 31. Матич, 39. МакТоминей, 25. Санчо, 18. Фернандеш, 36. Еланга, 7. Роналдо

Мениджър: Ралф Рангник