Арсенал постигна победа с 2:0 над Саутхемптън в мача от 27-ия кръг на Висшата лига. Попаденията за успеха бяха дело на Александър Лаказет и Хенрих Мхитарян.

Така „топчиите“ записаха втори пореден успех в шампионата, докато поражението се яви второ поредно за „светците“. При все този развой, момчетата на Унай Емери се изкачиха на четвъртото място във временното класиране с 53 точки – на пункт пред Манчестър Юнайтед, който направи нулево реми с Ливърпул.

Саутхемптън е в зоната на изпадащите, 18-ти, с 24 точки.  

Точно 6 минути бяха нужни на Арсенал, за да се разпише във вратата на Саутхемптън. Хенрих Мхитарян стреля, а топката се отби в Александър Лаказет, за да се оплете в мрежата „светците“ – 1:0.

Най-чистата ситуация за Саутхемптън през първата част дойде след четвърт час игра. Мат Таргет бе близо до отбелязване, но завършващият му удар бе неточен.

Арсенал удвои преднината си срещу Саутхемптън в 17-ата минута.  Алекс Иуоби и Хенрих Мхитарян комбинираха отлично помежду си, като последният наниза втори гол – 2:0.

Арсенал

източник: Gulliver/Getty Images

В заключителните минути на първата част домакините като по чудо не оформиха класическа преднина. След центриране от корнер в 40-ата минута, Александър Лаказет се извиси над всички и с глава отклони топката, но стражът на гостите Гън изпъкна с решаваща намеса.

В 42-ата минута отново Лаказет се оказа в центъра на опасна атака. Той получи в пеналта и намерил пространство пред себе си, стреля, но доста неточно над напречната врата.

През вторите 45 минути Арсенал загуби двама футболисти заради травми. Лихтщайнер и Алекс Иуоби бяха заменени принудително от Лоран Кошчелни и Пиер-Емерик Обамеянг. Саутхемптън пък поизравни играта и така пред „светците“ се разкриха шансове, но Лено, който направи силен мач, пресече всички опасности.

В заключителните минути на срещата добри възможности имаше пред Пиер-Емерик Обамеянг и Месут Йозил, но гостите бяха добре организирани в защита и не последва нова промяна в резултата.

В следващия кръг Арсенал е домакин на Борнемут, докато Саутхемптън приема Фулъм.