Лидерът в английската Висша лига – Арсенал, постигна трудна, но много ценна победа с минималното 1:0 като гост на Лестър Сити в двубой от 25-ия кръг на английската Висша лига. Единственото и победно попадение реализира Габриел Мартинели в самото начало на второто полувреме.

Gulliver/GettyImages
74 снимки

Като цяло „артилеристите“ бяха по-добрия отбор и можеха да си тръгнат и с още по-убедителен успех, но други две попадения им бяха отменени в хода на срещата. Такова не беше зачетено и за тима на „лисиците“ през първата част, които след почивката показаха по-добра игра, но в крайна сметка отправиха един удар за всичките 90 минути, който беше и неточен.

По този начин Арсенал остава лидер в класирането с актив от 57 точки, с пет повече от втория Манчестър Сити, който по-късно днес гостува на Борнемут. Лестър пък остава на 14-ата позиция с 24 точки, със само три повече от първия тим под чертата Евертън. В следващия си мач лондончани приемат именно „карамелите“, като по този начин ще се изравни с „гражданите“ по брой мачове, докато „лисиците“ гостуват на Саутхемптън, но преди това домакинстват на втородивизионния Блекбърн Роувърс в мач от 1/8-финалите за ФА Къп.  

КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ


В днешния ден Арсенал беше изведе от Олександър Зинченко, който беше капитан, в знак на подкрепа към Украйна по повод годишнината от началото на руската инвазия в родината на левия краен защитник.

Първият удар след по-малко от минута след началото на двубоя. Той бе отправен от титулярния капитан Мартин Йодегаард, който получи подаване от Гранит Джака, отдясно в наказателното поле, но доста неточно.

БГНЕС / BGNES
31 снимки

В следващите минути гостите наложиха териториален натиск и се задържаха в половината на своя опонент, но до опасности пред вратата на Дани Уорд не се стигаше.

В 18-ата минута Букайо Сака получи на десния фланг, влезе навътре и шутира към далечния ъгъл, но в аут.

В 26-ата минута Арсенал откри резултата, след като вратарят Дани Уорд не успя да избие по най-добрия начин топката след центриране от ъглов удар, а на далечната греда Джака върна за Леандро Тросар към границата на пеналтерията, който пое кълбото, бутна си го напред и нанесе страхотен изстрел с десния крак, който завърши в горния ляв ъгъл на стража на „лисиците“. Ситуацията обаче беше разгледана със системата ВАР и главният съдия Крейг Поусън отмени гола заради нарушение срещу Уорд от страна на Бен Уайт. 

Лестър отговори в 31-ата минута, когато Зинченко подари топката с глава за Тете на центъра, който пък изведе Келеши Ихеаначо сам срещу Аарън Рамсдейл, а нигериецът елегантно прати кълбото покрай него във вратата, но моментално беше вдигнат флаг за засада на нападателя, която наистина я имаше.

Арсенал съумя обаче светкавично да поведе в началото на втората част. Още преди да е изтекла и 46-ата минута това се случи. Габриел Магаляеш изрита топката напред и се получи подаване за Тросар на левия фланг, който напредна и бутна топката между краката на Хари Сутер за Габриел Мартинели отляво в наказателното поле. Бразилецът пое добре кълбото и със страхотен удар по тревата намери далечния ъгъл на вратата на Уорд за 1:0. При попадението обаче Мартинели беше изритан от Уилфред Ндиди, получи контузия и падна на земята, но в крайна сметка не беше нещо сериозно и остана на терена. 

В 55-ата минута лондончани отново пратиха топката във вратата на Уорд, но и това попадение беше отменено. Йодегаард изведе отлично Мартинели зад защитата на Лестър в наказателното поле, а той на свой ред подаде за Сака, който реализира на празна врата. Голът обаче не беше зачетен, след като бразилецът беше в положение на засада.

Три минути по-късно Сака остави топката за Зинченко отдясно пред наказателното поле, а украинецът отправи хубав техничен изстрел с левия крак към далечния ъгъл, но този път Уорд се намеси и изби.

„Артилеристите“ наложиха натиск и в 62-ата минута Йодегаард центрира от свободен удар в наказателното поле, където Габриел Магаляеш засече с глава, а стражът на „лисиците“ спаси, а в крайна сметка защитникът се оказа и в нередовна позиция.

Мениджърът на „лисиците“ – Брендън Роджърс, направи двойна промяна малко след това и пусна на терена Юри Тилеманс и Джейми Варди, които замениха Тете и келеши Ихеаначо, което подейства отрезвително за домакините, които тръгнаха по-смело в атака.

В 72-ата минута Тимоти Кастан открадна топката от Зинченко на десния фланг, след което тя се озова в капитана Ндиди, който пък я предостави за Киърън Дюсбъри-Хол, който стреля от дистанция, но покрай дясната греда на Рамсдейл.

До края на срещата домакините опитаха натиск, който обаче не донесе нищо опасно за вратата на Рамдсейл, а по този начин арсенал отнесе трите точки със себе си към Лондон.


FT  | ЛЕСТЪР СИТИ – АРСЕНАЛ  0:1

0:1 Габриел Мартинели 46'

Отменен гол: Леандро Тросар (Арсенал) 26' ; Келеши Ихеаначо (Лестър Сити) 31' ; Букайо Сака (Арсенал) 55'

Висша лига, 25-и кръг

Стартови състави на двата отбора:

ЛЕСТЪР СИТИ (4-2-3-1)1. Дани Уорд - 27. Тимоти Кастан, 15. Хари Сутар, 3. Вут Фаес, 16. Виктор Кристиансен - 22. Киърън Дюсбъри-Хол, 15. Уилфред Ндиди (к) - 37. Тете, 26. Денис Прает, 7. Харви Барнс - 14. Келеши Ихеаначо

Резерви: 31. Даниел Иверсен (вр), 18. Даниел Амартей, 33. Люк Томас, 21. Рикардо Перейра, 24. Намфалис Менди, 8. Юри Тилеманс, 42. Бубакари Сумаре, 9. Джейми Варди, 20. Патсон Дака

Мениджър: Брендън Роджърс

АРСЕНАЛ (4-3-3)1. Аарън Рамсдейл - 35. Олександър Зинченко (к), 6. Габриел Магаляеш, 12. Уилям Салиба, 4. Бен Уайт - 34. Гранит Джака, 20. Жоржиньо, 8. Мартин Йодегаард - 19. Леандро Тросар, 11. Габриел Мартинели ⚽ ж.к., 7. Букайо Сака

Резерви: 30. Мат Търнър (вр), 16. Роб Холдинг, 3. Киърън Тиърни, 18. Такехиро Томиясу, 5. Томас Партей, 10. Емил Смит Роу, 21. Фабио Виейра, 15. Якуб Кивиор, 14. Едуард Нкетия 

Мениджър: Микел Артета


Главен съдия: Крейг Поусън, Англия

Стадион: „Кинг Пауър Стейдиъм“, Лестър, Англия