Арсенал ще продължи политиката си на самофинансиране в битката си със завишените трансферни суми, заяви председателят на клуба Чипс Кезуик. Според Кезуик Арсенал има спад в оборота от 23,4 милиона паунда, което е свързано с първото некласиране на отбора за Шампионската лига от 20 години. Въпреки това клубът от Висшата лига регистрира печалба преди облагането с данъци от 25,1 милиона лири за шестте месеца, приключващи на 30 ноември, а паричните резерви нараснаха до 137,6 милиона лири, което е с 37,1 милиона повече до 2016 година. Той се дължи на спестените пари от заплати след продажбата на играчи като Алекс Окслейд-Чембърлейн, Войчех Шчесни, Кийрън Гибс и Габриел Паулиста.

Резултатите обаче не включват януарските трансфери, където Арсенал даде 56 милиона лири за Пиер-Емерик Обамеянг.

Кезуик призна, че резултатите на тима на футболния терен не са задоволителни, но ръководството на клуба и мажоритарният собственик

Стан Крьонке продължават да следват политиката на ограничено харчене, за да има трайна стабилност.

"Да счупим на два пъти за един сезон трансферния си рекорд показва само едно - ние сме решени да направим така, че Арсенал отново да се бори за титлата във Висшата лига. Нашата стратегия за постигане на тази цел обаче не се е променила. Ние продължаваме да разчитаме на самофинансиране и трябва да приемем всички трудности, които ще излязат пред нас", каза Кезуик.

Арсенал е извън борбата за титлата в Англия, като изостава с 27 точки от лидера Манчестър Сити и се намира на 10 точки от четвъртия в класирането Тотнъм, като най-добрият шанс пред "артилеристите" за класиране за Шампионската лига остава спечелването на Лига Европа.

В осминафиналите обаче Арсенал ще има тежък съперник в лицето на италианския Милан.