Арсенал стигна до 1:1 при визитата си срещу Брайтън на Боксинг Дей в мач от 19-ия кръг на Висшата лига. Хората на Унай Емери изпуснаха златен шанс да скъсят повече разликата до първите три отбора в класирането, но също така трябва да се радват, че на загубиха на „Амекс Стейдиъм”. „Чайките” изглеждаха много колебливи в хода на мача, но след това набраха самочувствие и имаха достатъчно положения, с които да постигнат категоричен успех.

Арсенал натрупа 38 точки на сметката си и остава четвърти поне до изиграването на последния мач от кръга, в който Челси гостува срещу Уотфорд. Третият Манчестър Сити има 44 пункта, докато „сините” от Лондон са плътно зад „артилеристите” с 37. Положителното бе, че за гостите на ниво продължи да се представя Пиер-Емерик Обамеянг, който реализира своя 13-и гол във Висшата лига, а това му отрежда първо място сред реализаторите.

Брайтън, от друга страна, прекъсна поредица от 3 последователни загуби. С 22 точки на сметката си хората на Крис Хютън са 13-и във временното класиране. 

Арсенал изглеждаше като изключително опасен тим от самото начало, а в 5-ата минута единствено брилянтният вратар Матю Райън попречи резултатът да бъде открит. Матео Гендузи метна забележителен висок пас над защитниците, който беше повече от перфектен за устремилия се към вратата Обамеянг. Габонецът от труден ъгъл изпълни наглед съвършения прехвърлящ удар, затова и намесата с една ръка на Райън изглеждаше почти свръхестествена.

Кошмарната игра в защита на Брайтън тотално обезсмисли този подвиг, защото две минути по-късно „топчиите” поведоха. Александър Лаказет в рамките на броени секунди успя на цели три пъти да осуети изнасянето на топката далеч от наказателното поле на Райън, пресирайки защитници в различни зони на терена. Накрая французинът отне топката около точката на дузпата и обграден от противници, подаде с пета вляво към непокрития Обамеянг, който хладнокръвно порази горния ляв ъгъл – 1:0.

Оттам насетне започна подема в играта на домакините. В 22-ата минута бранител на гостите смело блокира доста застрашително изглеждащия изстрел на Паскал Грос. Осем минути по-късно вратарят Бернд Лено плонжира самоотвержено, за да отрази коварния шут на Глен Мъри към долния ляв ъгъл.

Почти веднага Арсенал имаше брилянтен шанс да нанесе звучен шамар на противника. Защитата на Брайтън бе хваната стряскащо неподготвена при едно бързо изпълнение на фаул в централния кръг, при което Гендузи с поредния техничен пас изведе Обамеянг фронтално срещу вратата. Голмайсторът на „артилеристите” шутира опасно по диагонала, а Райън беше великолепен при спасяването с една ръка. Австралийският национал след това сериозно овика всичките си съотборници, които с лека ръка позволиха да се стигне до ситуацията.

Все пак в 35-ата минута Брайтън успя да изравни след един несполучлив ъглов удар за съперника. Топката се пренесе отляво за Дейви Прьопер, който с 50-метров пас опита да я прати зад гърба на бранителите. Щефан Лихтщайнер определено можеше да се справи по-добре с пресичането на паса, като кълбото се хлъзна по главата му и дойде изключително удобно за набралия скорост Юрген Локадия. Холандецът навреме забеляза стрелналия се напред Бернд Лено и го финтира с лекота, за да вкара на празна врата – 1:1.

След почивката срещата спокойно можеше да завърши с разгром в полза на Брайтън, а головите ситуации валяха една през друга. В 50-ата минута Соли Марч изпрати истинска бомба към вратата на Лено, който отрази. Само три след това Дейви Прьопер беше длъжен да се справи далеч по-добре при изстрела с глава от близко разстояние, който не намери целта.

В 60-ата минута домакинските фенове въздъхнаха дружно при поредния пропуск на своите любимци. Прьопер успя да прихване отбитата топка и от границата на вратарското поле изпрати шут, който по някакъв начин профуча встрани.

В 78-ата минута Соли Марч получи чудесно центриране от Локадия, овладя топката в наказателното поле и разочарован видя как изстрелът му прелита над гредата. Само две минути по-късно Локадия по чудесен начин се освободи от пазача си отляво в наказателното поле и съумя да стреля покрай човек, а топката се изтъркули в аут покрай основата на левия стълб.

Пет минути преди края Арсенал можеше да открадне пълния комплект точки, когато защитник на Брайтън в наказателното поле опита да изрита топката надалеч и улучи протегнатия крак на Алекс Иуоби. Рикошетът се оказа коварен, тъй като кълбото тръгна към долния ляв ъгъл, а Райън се намеси решително.

На 29-и декември в последния си мач за календарната година Арсенал гостува срещу Ливърпул. Брайтън от своя страна ще бъде домакин на Евертън в следващия кръг.