Британската полиция е арестувала 11 човека като част от разследването за расистки онлайн-атаки, насочени към някои от чернокожите английски национали след поражението на финала от Италия на Евро 2020.

Маркъс Рашфорд, Джейдън Сънчо и Букайо Сака бяха обект на атаките на вербални нападения, след като те пропуснаха дузпите на финала и Италия спечели европейската титла след 1:1 в редовното време и продълженията.

Инцидентът предизвика мащабно полицейско разследване и предизвика широко осъждане от английския капитан, мениджър, кралски особи, религиозни водачи и политици.

Обединеният полицейски център на Великобритания за идентифициране на онлайн-агресия уточнява, че 207 публикации в социалните медии са идентифицирани като престъпни, от които 123 акаунта принадлежат на лица в чужбина и 34 от Обединеното кралство.

"Има хора, които вярват, че могат да се скрият зад профил в социалните медии и да се измъкнат от публикуването на такива отвратителни коментари. Те трябва да помислят по-добре преди да се решат на такива действия, защото няма да останат неразкрити, заяви главният полицейски инспектор в Отдела за футболно хулиганство в Националната полиция Марк Робъртс.

"Нашето разследване продължава с бързи темпове и ние сме благодарни на тези хора, които отделиха време и ни изпратиха доклади за расистките обиди, добави полицаят.

Говорител на социалната мрежа Туитър заяви миналия месец, че са премахнати повече от 1000 туита и има перманентно ограничени или блокирани акаунти, които са си позволили подобно поведение. От Фейсбук обявиха, че реагират светкавично на подобно поведение и трият коментарите, както и налагат бан на всеки провинил се според техните правила.