Клубовете от Висшата лига се притесняват, че е възможно затваряне на стадионите за коледните празници, когато програмата е натоварена, но и това носи допълнителни приходи. Причината е бързото разпространение на новия вариант на коронавируса - Омикрон.

Първата защита би била въвеждането на ковид паспорти за феновете, които искат да посещават мачове. Най-голямото притеснение е, че тези мерки няма да имат ефект и ще се наложи ново затваряне на стадионите, което ще доведе до големи финансови загуби.

Ситуацията в елита на английския футбол започна да се усложнява и от факта, че отново има поредица от заразени в самите отбори. В Тотнъм има 7 играчи и двама треньори с положителни тестове, въпреки че от клуба не дават никаква информация по въпроса. "Шпорите" утре имат важен мач в Лигата на конференциите срещу Рен, а след това на тима предстоят гостуване на Брайтън и домакинство на Лестър. Много вероятно е от клуба да поискат отлагане на срещи от шампионата. В Челси и Брентфорд също има заразени.

Клубовете от Висшата лига са информирани за влошаващата се ситуация извън терена и възможността правителството да въведе изискването за ковид паспорти за влизане на обществени събития. Това може да доведе до хаос и фенове, които са платили билети, да не могат да влязат на стадиона. От месеци клубовете работят по организацията