Експерименталният отбор на Ливърпул си осигури място на полуфиналите за Купата на Лигата, след като победи след дузпи гостуващия Лестър Сити в четвъртфинален мач за Купата на Лигата. Юрген Клоп спомогна максимално на отбора на Брендън Роджърс да вкара три гола през първата част, като Джейми Варди на два пъти и Джеймс Мадисън се разписаха за „лисиците“. Едно попадение върна Алекс Окслейд-Чембърлейн за крайното 1:3 на почивката, a Такуми Минамино изравни резултата в добавеното време на срещата. При дузпите обаче "червените" показаха по-добро качество между двата отбора и на два пъти Куивийн Келехър отрази удари на играчи на гостите, докато за домакините един-единствен пропуск направи героят за домакините - Минамино.

През цялото второ полувреме „червените“ бяха по-активният отбор и търсиха изравняването, а в края на мача дори Лестър започна да бави времето, което породи усмивките на феновете на Ливърпул с оглед състава, с който бе излязaл техният отбор. Въпреки това, клиничен гол на Минамино в добавеното време прати мача в дузпи, в които тимът на домакините беше по-концентрираният и сякаш заслужено продължи напред в надпреварата.

Gulliver/GettyImages
73 снимки


Срещата започна с интензивен натиск от домакините, но първият шанс за гол бе за "лисиците", след като Мадисън пусна остър пас по земя към Патсон Дака. Нападателят на Лестър надбяга Били Куметио и стреля с левия крак по диагонала, но Келехър се намеси и прати топката в ъглов удар. 

Гостите откриха резултата в десетата минута, след като Сумаре открадна топката от Окслейд-Чембърлейн в средата на терена. Последва пас към Мадисън, който веднага видя Джейми Варди, чийто удар по диагонала бе неспасяем за Келехър - 0:1 за Лестър.

Четири след това пък Дюсбъри-Хол изведе вляво по нападението на Лестър Патсон Дака. Африканецът овладя и подаде успоредно подаване за Джейми Варди, който прати топката в опразнената част от вратата, пазена от Келехър - 0:2.

В 19-ата минута Ливърпул върна един от головете си пасив, след като Роберто Фирмино получи топката в наказателното поле на "лисиците", но беше с гръб и трудно можеше да се обърне да отправи удар. Именно заради това №9 на "червените" върна назад за Окслейд-Чембърлейн, чийто удар бе неспасяем за Шмайхел - 1:2.

Допуснатите два гола не притесниха хората на Юрген Клоп и те логично върнаха едно попадение чрез английския халф, а действията им към противниковата врата продължиха да бъдат настъпателни. Въпреки това, по-клиничният отбор в срещата бе този на Лестър, а в 34-ата минута грешка на голмайстора за Ливърпул позволи на Джеймс Мадисън да овладее топката. Английският плеймейкър отправи топовен изстрел, който бе неспасяем за Келехър за 1:3.

Седем преди края на първата част халфът на Ливърпул Тайлър Мортън върна нескопосано към Джо Гомес, а английският бранител не съумя да овладее добре топката, за да позволи на Варди да напредне към вратата на Келехър. Последва изстрел с десния крак, но кълбото срещна десния страничен стълб на ирландския страж на "червените".

В 41-ата минута Рикардо Перейра повторно трябваше да получава медицинска помощ от щаба на Лестър и бранителят седна на терена на "Анфийлд". На негово място Брендън Роджърс пусна Марк Олбрайтън в игра. В добавеното време на срещата Ливърпул организира добро нападение, а младият Конър Брадли завърши атаката с левия крак, ала ударът му беше прекалено анемичен, за да затрудни опитния Шмйахел.

Юрген Клоп очевидно не бе доволен от видяното през първата част и още на почивката направи тройна промяна, след като в игра се появиха Ибрахима Конате, Диого Жота и Джеймс Милнър. Второто полувреме почна със значително по-голяма агресия от домакините, ала по подобие на първата част, то първият по-голям шанс бе на сметката на гостите. Дюсбър-Хол бе изведен вляво, след като отбраната на Ливърпул бе позиционирана високо с цел да притисне съперника максимално, след което финтира бранител на "червените" на границата на наказателното поле и шутира, но с една ръка Келехър изби в корнер, от който не произлезе нищо интересно за Лестър. Малко след това удар на Такуми Минамино бе блокиран от защитник на "лисиците".

Малко преди да бе изминал един час игра Союнджу направи великолепен шпагат пред Роберто Фирмино, за да лиши бразилеца от точен удар към вратата на Лестър, но при намесата си турският национал получи разтежение в задната част на бедрото. В 68-ата минута "червените" направиха страхотно нападение, а Минамино комбинира с къс пас с Жота, който с мощен удар с левия крак матира Шмайхел за 2:3.

Попадението на португалеца даде сериозен импулс във всички, свързани с 19-кратния шампион на Англия, а в следващата атака след корнер Костас Цимикас на три път опита да нанесе удар посока вратата на "лисиците", но и при трите пъти гъркът бе блокиран. Дванадесет преди края Нико Уилямс шутира през Люк Томас отдясно по нападението на "червените", но топката се оплете в мрежата, ала от външната страна на вратата на Шмайхел. В следващото нападение Фирмино се освободи и напредна към вратата на датчанина, но бразилският нападател бе достигнат и не успя да отправи качествен удар.

В 82-ата друга резерва на Ливърпул опита мощен удар от средна дистанция, а Жота атакува топката, която промени траекторията си, но с блестяща намеса Шмайхел прати удара в ъглов удар. Натискът на Ливърпул се засилваше все повече и повече, но големите опасности пред вратата на Шмайхел бяха кът. Реферът отсъди шестминутно добавено време, в което Окслейд-Чембърлейн атакува вратата на гостите, но неточно.

В петата минута от добавеното време Минамино получи пас между двамата централни бранители на Лестър Сити и овладя с гърди, след което удар с десния крак бе неспасяем за Шмайхел - 3:3. По този начин японецът прати мача в дузпи.

При първата застана Юри Тилеманс и прати високо в десния ъгъл топката, за да даде аванс при наказателните удари на "лисиците". При ответното изпълнение Джеймс Милнър пласира силен удар в левия ъгъл на Шмайхел за 1:1. Втори за Лестър Сити изпълни Джеймс Мадисън, който стреля отново високо на вратата на Келехър, който се метна встрани и даде повторен превес на гостите. Роберто Фирмино "изигра" Каспер Шмайхел, който усети посоката на удара му - 2:2. Последва безкомпромисен изстрел в средата на Марк Олбрайтън, докато Келехър се хвърли вляво на вратата си. Шестата дузпа в мача също беше реализирана, след като Окслейд-Чембърлейн преодоля Шмайхел, който "усети" ъгъла на английския полузащитник. Седмото изпълнение видя първият пропуск при дузпите, след като Келехър отрази удара на Люк Томас в левия му ъгъл.  Наби Кейта прати с мощен шут топката във вратата на Шмайхел за 4:3. Келечи Ихеаначо поправи неточността от Томас и направи резултата 4:4. Такуми Минамино обаче не издържа на напрежението и прати топката над вратата, след като кълбото "облиза" напречната греда. Куивийн Келехър обаче реагира впечатляващо на следващия удар на Райън Бъртранд и отново постави Лестър в лоша ситуация. Жота вкара и прати Ливърпул напред към 1/2-финалите за Купата на Лигата!

FT / ЛИВЪРПУЛ vs. ЛЕСТЪР СИТИ 3:3 (5:4 след дузпи)

0:1 Джейми Варди (9)

0:2 Джейми Варди (14)

1:2 Алекс Окслейд-Чембърлейн (19)

1:3 Джеймс Мадисън (33)

2:3 Диого Жота (68)

3:3 Такуми Минамино (90+5)

Стартови състави:

Ливърпул: Куивийн Келехър, Конър Брадли, Били Куметио, Джо Гомес, Костантинос Цимикас – Тайлър Мортън, Джордан Хендерсън, Алекс Окслейд-Чембърлейн, Такуми Минамино, Роберто Фирмино

Резерви: Питалуга, Конате, Милнър, Кейта, Жота, Гордън, Бек, Куанса, Волтман

Мениджър: Юрген Клоп

Лестър Сити: Каспер Шмайхел, Рикардо Перейра, Вилфрид Ндиди, Чаалар Союнджу, Люк Томас, Юри Тилеманс, Бубакари Суамаре, Дюсбъри-Хол, Джеймс Мадисън, Патсон Дака, Джейми Варди

Резерви: Столарчик, Бетранд, Вестергаард, Нелсон, Менди, Олбрайтън, Луукман, Перес, Ихеаначо

Мениджър: Брендън Роджърс