Английският футболист Айвън Тони вярва, че е бил използван за назидание като играч от Висшата лига, при налагането му през май на 8-месечна забрана да практикува спорта за 232 нарушения по правилника на Футболната асоциация на страната за ограничаване на залаганията на футболни мачове.

"Прегледахме някои случаи, които са сходни или по-лоши и наказанията не са като моето. Фактът, че играя във Висшата лига и се справям добре е било възможност да ме накажат"

Той смята, че моментът, в който обвиненията са станали публично достояние е свързан с изваждането му от състава на Англия за миналогодишното Световно първенство.

"Предполагам зависи от обвиненията, но лично аз почувствах, че моментът, в който решиха да обявят бе съмнителен. Най-голямото наказание за мен беше за пропусна Мондиал 2022. Тогава се почувствах по-наранен, защото не успях да играя за Англия. Тогава се чувствах най-зле", каза още Айвън Тони, който съдейства на разследването, но бе категоричен, че не помни да е залагал за загуба на своя отбор."

27-годишният футболист заяви, че е използвал друг, който да залага от негово име, за да скрие от родителите си как харчи парите си, а не от властите.

Айвън Тони, който има три малки деца, настоя, че вече е спрял със залагането.

"Би било още по-унизително, ако ме видят да залатам отново. Не бих си позволил. Сега виждам, че съм бил наивен."

Наказанието му е в сила до 16 януари, като той не може да тренира със съотборниците си или да бъде близо до тима до 17 септември.

"Трудно е дори да не мога да бъда с останалите играчи и на футболния терен. Това би сринало доста хора", коментира Тони и благодари на мениджъра на Брентфорд Франк Томас и селекционера на националния отбор на Англия Гарет Саутгейт за подкрепата им и обеща да се върне по-силен.

"Ще бъда различен човек. Ще бъда дори по-добър от човека, който вкарваше онези голове. Настройката ми вече е различна. Искам да играя за Англия и да бележа попадения. Знам, че имаме Хари Кейн, който вероятно е сред най-добрите нападатели в света, ако не и най-добрият, а аз също искам да стигна на такова ниво", допълни Айвън Тони. / БТА