Роман Абрамович категорично опроверга появилите се разнопосочни информации в последните дни относно сделката за английския футболен клуб Челси, както и негова евентуална роля в създаването на пречки за нейното осъществяване.

Руският олигарх излезе с официална позиция чрез своя говорител, в която се казва, че Абрамович потвърждава ангажимента си да даде парите от сделката на лондончани за благотворителност, а за да бъде осъществена тази цел той се е свързал с представители на ООН и глобални благотворителни организации, които да подпомогнат процеса по създаване на фондация, която да управлява парите.

Във втората част от позицията Абрамович пояснява изрично, че не е искал да му бъде върнат заема от 1.6 милиарда паунда, който е заел на клуба чрез свои фирми. Именно тази причина бе посочена като основна за евентуално забавяне на сделката по продажбата на клуба. Уточнява се обаче, че самият руски бизнесмен е насърчил всеки потенциален купувач да се обвърже с конкретни инвестиции в Челси - за академията, женския тим, стадиона и самата фондация към клуба. 

Във вчерашният ден се появи неофициална информация, че офертата на американския бизнесмен Тод Боели и консорциума около него е била приета, а до края на тази седмица трябва да бъдат финализирани преговорите за уточняване на условия по завършване на сделката.

Контролът върху Челси бе отнет на руския олигарх от правителството на Великобритания след наложените му санкции след започването на война от страна на Русия срещу Украйна на 24 февруари и неговите близки връзки с Владимир Путин.