На 3 януари актуалният шампион на Англия Манчестър Сити излиза в изключително като значение дерби срещу настоящия лидер във Висшата лига Ливърпул. На „Етихад” момчетата на Хосеп Гуардиола  трябва да преследват на всяка цена нанасянето на първа загуба за „червените” през сезона, ако не желаят изоставането им да се увеличи.

От 22 часа българско време в четвъртък Сити посреща Ливърпул в последния двубой от 21-ия кръг. Гледайте срещата на живо чрез прякото предаване на DIEMA SPORT 2 и онлайн на PLAY DIEMA XTRA.

Ливърпул влиза в двубоя като лидер на колоната с 54 точки, водейки с 6 пред втория Тотнъм (който победи Кардиф с 0:3 в своя мач от кръга) и 7 пред Манчестър Сити. „Гражданите”, изглежда, преодоляват миникризата, която ги сполетя по празниците и донесе 3 загуби в последните им 5 шампионатни мача. Срещу Ливърпул ще бъде истинският тест пред „небесносините” и Пеп.

Вестник „Сън” твърди, че благодарение на свои източници в Сити се е добрал до целия тактически план, който Гуардиола ще иска от своите момчета да следват, за да причинят максимални щети на Ливърпул.

Ето ги и 6-те основни момента от замисъла на испанеца:

1. Преса срещу вратаря Алисон Бекер всеки път, когато трябва да отиграва с крака – бразилският национал е солиден в това отношение дотук през сезона, но вече допусна една подобна грешка, довела до гол (срещу Лестър по-рано през кампанията). Гуардиола вярва, че с увеличаването напрежението върху стража той може и да се панира, което не само ще извади от строя едно основно оръжие на противника, но би могло до доведе и до важна грешка. Затова Гуардиола иска при всяка възможност двама от атакуващите му играчи да се спускат към вратаря.

2. Дълги топки от вратаря на Сити Едерсон Мораес – Наставникът на Сити вярва, че това ще осигури още един начин за справяне с прословутата контрапреса на Ливърпул. Мохамед Салах, Садио Мане и Роберто Фирмино имат навика да тормозят противниковите защитници и без топка. За да се прескочи прословутото трио, Пеп настоява от стража си да намали хвърлените с ръка топки и да рита топката напред и акуратно към  нападателите, което би оставило последните само срещу четиримата от защитния вал на „червените”.

3. Висока линия за защитата на Сити – Това е нож с две остриета срещу бързоноги нападатели като тези на Ливърпул, но Пеп разчита на факта, че често Салах и Мане обичат да се движат зад гърба на защитниците, преди да се върнат пред защитниците и да получат пас във вече редовна позиция. Дотук през сезона Салах е изпадал в засада 18 пъти, докато Мане – 14 (32 от общо 42-те засади, отсъдени срещу Ливърпул). В тази връзка има изискване към Едерсон, който трябва да е нащрек и готов да напуска смело пеналта си, за да чисти всякакви проблеми топки в пространствата зад защитниците. Високата линия теоретично би трябвало да ограничи и влиянието на Роберто Фирмино, който през повечето време се връща назад и помага с изнасянето на топката. Пеп също така е отбелязал пред своите, че Мане трябва да бъде преследван до последно, защото има навика да задържа топката повече от необходимото.

4. Промяна сред изпълнителите на корнерите – през последните седмици Сити почти не може да стигне до опасност след този тип статично положение. Рияд Марез и Лерой Сане очевидно не се справят с отговорността и е много вероятно в четвъртък Кевин де Брюин да се заеме. Пеп се надява лекарският му щаб да направи всичко възможно така, че белгиецът да бъде на терена от първата минута. Който и да е изпълнителят на ъгловите удари, приоритетната му цел ще бъде единственият по-ръстов футболист на Сити – централният бранител Аймерик Лапорт.

5. Данило като ляв бек – Дългото отсъствие на Бенжамен Менди налага нов пожарен вариант, тъй като заместникът Фабиан Делф все още търпи последствията от безумния си червен картон срещу Лестър. Пеп ще заложи на бразилеца вместо неубедителния Александър Зинченко, понеже последният не се включва достатъчно добре в атаките. Данило е далеч по-опитен и поне на хартия ще отделя повече внимание върху предотвратяването шансовете за контраатака пред съперника. Самият Пеп не вярва, че има по-добра опция на този пост за дербито. Фактът, че бразилецът е левичар ще му позволи да пробива навътре и да търси Давид Силва с къс пас. Това ще накара десния бек на Ливърпул Трент Александър-Арнолд да разчита на по-слабия си крак.

6. Ако Сити поведе в резултата, трябва да атакува още по-стръвно – Гуардиола не иска да оставя нито глътка въздух на големия конкурент. Той не иска тимът му да се връща назад или пък просто безцелно да разиграва с желание да минава времето. Испанецът иска да види един непрестанен щурм, който би могъл да донесе още попадения. През настоящия сезон се вижда тенденцията, че в доста случаи Сити бива успешно лишен от контрола върху топката, а това води до неприятности пред колебливата отбрана. Ключът на Гуардиола в това отношение ще бъде взаимодействието между Де Брюин, Давид Силва и Фернандиньо.