Скромният, петодивизионен тим на Линкълн Сити изживя една от най-фамозните вечери в своята история. Лидерът в Националната лига на Англия успя да отстрани от ФА Къп втородивизионния Ипсуич Таун с 1:0 у дома, за да повтори един от най-великите си подвизи след 41-годишно чакане.

След 2:2 в първия мач всичко трябваше да се реши на препълнения 8-хиляден Синсил Банк, където феновете като че ли предчувстваха специалната развръзка. Преди 41 години споминалият се преди дни треньор Греъм Тейлър успява да изведе Линкълн до класиране в 4-ия кръг на турнира, а сега същото стори мениджърът Дани Коули благодарение късния гол на Нейтън Арнолд.

Още от самото начало на мача домакините показаха, че ще се борят със зъби и нокти, за да изравнят историческото постижение и по нищо не отстъпваха на далеч по-силния си опонент. Ипсуич определено се затрудняваше да създава голови възможности, макар и на хартия да бе по-класният тим. Въпреки това тъкмо "дяволчетата" стигнаха до по-чистите ситуации. В 28-ата минута централният халф Алекс Уудярд беше невероятно близо до гола, след като с глава засече центриране на Хоукридж отляво. Топката премина на сантиметри покрай левия стълб на вратаря Дийн Гъркън, който застина на място.

Линкълн продължи да натиска, доколкото му позволяваха силите и така стигна до чудесен шанс в 44-ата минута. Тогава защитата пред Гъркън не успя да изчисти топката извън наказателното поле при центриране от ъглов удар, а играч на Линкълн я отклони на свой ред към Люк Уотърфол. От 5-6 метра защитникът с изстрел от въздуха потърси левия ъгъл, а Гъркън отвърна с инстинктивно спасяване.

След паузата играта продължи да се движи в същото русло, като и двата тима станаха малко по-нервни. Вратарят на Линкълн Пол Фарман трябваше да спасява опасен шут на Том Лоурънс в 58-ата минута, докато от другата страна Гъркън се застрахова с намеса при един рикоширал изстрел към вратата му в 68-ата.

Всичко сочеше, че ще има продължения и дузпи, докато не дойде първата минута на добавеното време, която донесе и огромния миг на радост. Лоурънс опита да изпълни фаул отдалеч, като изсипе топката в пеналта на Линкълн, но тя бе избита и попадна в резервата Адам Мариот. Той се понесе през центъра и спря за миг, за да се завърти и изведе по перфектен начин Нейтън Арнолд. Нападателят остана сам срещу Гъркън, финтира го и с небрежен шут в опразнетата врата взриви трибуните.