От ръководството на Съндърланд взеха мерки, за де предотвратят присъствието на фенове на местния съперник Нюкасъл в домакинските срещи на „черните котки” на „Стейдиъм ъф Лайт”.

Съндърланд заема предпоследното място в Чемпиъншип и е на път да изпадне за втора поредна година едно ниво по-ниско в английския футбол няколко кръга преди края.

Миналата година Съндърланд слезе от Висшата лига в Чемпиъншип, а сега е съвсем близо до това да отиде в Лига 1, третото ниво в Англия.

По тази причина още от миналия домакински мач срещу Норич /1:1/ от Съндърланд премахнаха автоматите за свободна продажба на билети на стадиона си, защото в социалните мрежи привържениците на „свраките” се гласеха да посетят вражия стадион и да се подиграват на Съндърланд.

Така ще бъде до края на първенството по същата причина, защото вече има подобен случай през 1987 година. Тогава 1000 привърженици на Нюкасъл  влезли  на стария стадион на Съндърланд „Рокър Парк” по време на плейофен мач срещу Джилингам, за да се подиграят на домакините за изпадането в тогавашната трета дивизия.

Привържениците на Съндърланд обаче също не са останали длъжни на опонентите си, като през 2016 година за изпадането на Нюкасъл в Чемпиъншип  наели семолет с банера „Auf wiedersehen! Tine to go”, който прелетял над стадиона на „свраките”.