Уейн Рууни официално сложи край на кариерата си в националния отбор на Англия. Новината оповести самият той с изявление до медиите. 31-годишният футболист е най-резултатният играч на “Трите лъва”, но не е играл за националния си отбор от миналия ноември.

Във вторник се появи информация, че има шанс Рууни да се завърне отново в игра за “Трите лъва”. Той обаче е решил да сложи край на този етап от своята футболна кариера.

“Почувствах се страхотно, когато Гарет Саутгейт ме повика тази седмица, за да ми каже, че иска да се завърна в състава на националния отбор за предстоящите мачове на Англия. Наистина оценявам това. Предварително бях обмислял много дълго подобна възможност, но все пак споделих на Гарет, че се отказвам от националния отбор и това е за добро”, казва Рууни в изявлението.

“Беше много трудно решение за мен. Дори го обсъждах със семейството, с мениджъра на Евертън и всички мои близки. Нещото, за което най-много съжалявам, е че не успях да изведа Англия до голям успех. Да нося фланелката на Англия винаги е било специално за мен. Всеки път, в който бях избиран за играч или капитан, беше огромна привилегия за мен. Благодаря на всички, които са ми помагали! Вярвам, че сега е моментът да се сбогувам”, допълва футболистът на Евертън.

“Беше много трудно решение за мен. Дори го обсъждах със семейството, с мениджъра на Евертън и всички мои близки. Нещото, за което най-много съжалявам, е че не успях да изведа Англия до голям успех. Един ден мечтата ми ще се сбъдне и аз ще съм там, за да го видя – като фен или по какъвто и да е начин. Да нося фланелката на Англия винаги е било специално за мен. Всеки път, в който бях избиран за играч или капитан, беше огромна привилегия за мен. Благодаря на всички, които са ми помагали! Вярвам, че сега е моментът да се сбогувам”, признава той.

“Решенито да напусна Манчестър Юнайтед бе изключително трудно, но мисля, че най-правилното нещо за мен бе да се завърна в у дома - в Евертън. Ще вложа всичките си усилия, за да помогна на настощия си тим”, допълни той.

Рууни прави своя дебют за първия тим на Англия едва на 17-годишна възраст през далечната 2003 година. За първи път облича фланелката на "Трите лъва" в приятелски мач срещу Австралия и така става най-младият футболист играл някога за англичаните. На 6 септември си 2003 година си печели и прозвището най-млад голмайстор на Англия, разписвайки се при победата над Македония с 2:1 в мача от квалификациите за европейското през 2004 година. 

Рууни е защитавал цветовете на страната си на цели три световни първенства и три европейски първенства. 31-годишният нападател има на сметката си 53 гола в общо 119 мача е и най-резултатният играч в историята на националния отбор на Англия. Той остава втори по мачове след рекордьора Питър Шилтън, който е изиграл общо 125 мача с фланелката на Трите лъва.