Отборът на Челси понесе изключително тежко поражение на старта на 2015-а година. „Сините” претърпяха загуба с 3:5 от Тотнъм в мача от 20-я кръг на Висшата лига.

Головете за Тотнъм бяха дело на Хари Кейн, който бе точен на два пъти, Насер Шадли, Дани Роус и Андрос Таунзенд. Точни за тима на Жозе Моуриньо бяха Диего Коща, Еден Азар и Джон Тери.

Загубата, която записаха играчите на Челси завърза в голяма степен възела в Премиърлийг, след като по-рано Манчестър Сити взе труден успех над Съндърланд с 3:2. В момента двата състава поделят лидерското място в класирането, след като имат по 46 точки. Головата им разлика е еднаква, а също така имат и еднакъв брой отбелязани попадения. Челси обаче е на първо място, тъй като правилата на английската Висша лига гласят, че ако два отбора имат равен точков актив, еднаква голова разлика и еднакъв брой отбелязани попадения те биват подредени по азбучен ред във временото класиране. Ако подобна хипотеза се реализира в края на сезона и позицията на двата отбора има значение за разпределяне на квотите за европейските турнири или за изпадане, тогава се играе плейоф.

Със спечелените три точки пък Тотнъм е 5-и с 34 точки.

Двубоят започна добре за Челси, който поведе след 18 минути игра. Диего Коща изведе състава си напред след като получи много прецизен пас от Оскар. Последният пое от дясно по атаката, напредна, след което пусна успореден пас на голлинията, а натурализираният испанец се разписа за 1:0.

Преди гола за „сините” Насер Шадли имаше шанс, а такъв се разкри и пред Еден Азар.

В 25-ата минута Оскар отправи добър удар, но не успя да покачи на 2:0.

„Шпорите” обаче не се отказаха, като упражниха натиск, а в определени епизоди стояха и по-добре на терена от своя съперник. Така след половин час игра домакините зарадваха  феновете на „Уайт Харт Лейн” с израняване. Хари Кейн се възползва от объркване в отбраната на Челси и с удар от сериозна дистанция по земя прати топката в долния десен ъгъл на вратата на Тибо Куртоа.

В 44-ата минута Насер Шадли се озова на изгодна позиция, но без резултат, а секунди след това Дани Роус донесе пълния обрат за тима си – 2:1. Домакините подеха атака от дясно, а играч на „шпорите” отправи удар, който срещна десния стълб на вратата на Тибо Куртоа. Роус обаче бе на точното място и се разписа необезпокоявано за пълния обрат.

В самия край на първото полувреме дузпа бе отсъдена в полза на Тотнъм. Гари Кейхил извърши нарушение в наказателното поле, а главният рефер не се поколеба и посочи бялата точка. Андрос Таунзенд се нагърби с изпълнението и не сгреши – 3:1.

След почивката „сините” опитаха да се отърсят от шока, а още в началото на втората част Еден Азар получи добър пас, но загуби от скоростта си и от там остротата на атаката се притъпи. В 52-ата минута момчетата на Жозе Моуриньо обаче понесоха нов тежък удар. Насер Шадли комбинира умело с Хари Кейн, който се разписа за 4:1.

В 61-ата минута „сините” вдъхнаха малко надежди, че ще стигнат до обрат. Сеск Фабрегас показа добро виждане върху играта, пусна пас към Еден Азар, който се намираше в наказателното поле и с брилянтен удар направи  2:4.

В 75-ата минута Сесар Аспиликуета пропиля златна възможност, стреляйки в десния горен ъгъл на Уго Лорис, който пък демонстрира отличен рефлекс.

Интригата в срещата окончателно бе убита в 78-ата минута. Хари Кейн напредна от ляво, комбинира с Насер Шадли, който необезпокоявано овладя в наказателното поле и стреля, за да направи 5:2.

В 87-ата минута Джон Тери все пак отбеляза трети гол за състава си. Бранислав Иванович пусна успореден на голлинията пас от дясно, а Тери засече за 3:5.