Стоук Сити детронира актуалния носите на Купата на Лигата Челси на осминафиналната фаза и по този начин подписа уволнението на мениджъра на лондончани Жозе Моуриньо. В редовното време мачът на „Британия“ завърши 1:1, след което се стигна до продължение и изпълнение на дузпи, където пропуск на Еден Азар се оказа от решаващо значение и „грънчарите“ се класираха за четвъртфиналите на надпреварата след 5:4. Челси отново остана много далече от най-добрите си представяния, въпреки че през първото полувреме имаше надмощие.

Загубата на лондончани почти сигурно гарантира уволнението на Жозе Моуриньо, който все пак не е изключено да получи последен шанс в домакинството на Ливърпул, което е в събота на „Стамфорд Бридж“.

Челси започна по-активно мача и в 11-та минута Диего Коста нахлу в наказателното поле на Стоук, след което пусна пас успоредно на гол линията към Еден Азар, но белгиецът изпревари събитията и остана далече от топката. Седем минути по-късно Диего Коста комбинира отлично с Оскар, който стреля, но изпрати топката над напречната греда.

Марк Муниеса изпробва акробатично изпълнение на задна ножица в 26-та минута, но след рикошет топката премина над напречната греда и излезе в корнер.

Челси организира много добра атака в 29-та минута, когато Еден Азар преодоля Райън Шоукрос, който го удари в гърдите, но белгиеца успя технично да продължи към Рахман Баба. Той след това комбинира с Рамирес, който преодоля Джак Бътланд, но си скъси много ъгъл и стреля в аут.

Диего Коста получи контузия и бе сменен в 32-та минута от Лоик Реми.

Еден Азар направи добър пробив в 39-та минута, когато залъга Марк Муниеса, след което стреля, но Джак Бътланд отново бе на мястото си и изби в корнер.

Джон Тери отбеляза гол в 40-та минута, но попадението правилно не бе зачетено, защото капитанът на Челси бе в положение на засада.

Стоук Сити отговори с невероятен пропуск в първата минута на добавеното време на първата част, когато Чарли Адам подаде към Маме Бирам Диуф, който продължи към Джонатан Уолтърс, който се завъртя и излезе сам срещу Бегови, стреля от упор, но вратарят успя да спаси.

Стоук Сити поведе в 52-та минута, когато Джонатан Уолтърс стреля от границата на наказателното поле на Челс, а топката разтресе напречната греда, след което се озова във вратата на Асмир Бегович.

Челси веднага се опита да изравни резултата и в 58-та минута Уилиан имаше чудесна възможност от фаул, след като топката бе поставена в дъгата пред наказателното поле на Стоук Сити. Бразилецът обаче стреля доста неточно в аут.

Стоук Сити можеше да реши всичко в 64-та минута, когато Джонатан Уолтърс се пребори в едно единоборство с Курт Зума, след което напредна и стреля, но над напречната греда на вратата на Бегович.

Уилиан и Зума разиграха късо фаул в 73-та минута, след което французинът стреля от малък ъгъл, но встрани от левия стълб на вратата на Бътланд. Кенеди можеше да изравни резултата в 74-та минута, но Бътланд спаси. Вратарят на Стоук отново се намеси решаващо в 89-та минута, когато отрази удар на Бертран Траоре.

Челси успя да изравни резултата в първата минута на добавеното време на срещата, когато Уилиан центрира от корнер в наказателното поле на Стоук, където Курт Зума с глава продължи към Лоик Реми, който овладя топката на втора греда и с мощен удар изпрати кълбото във вратата на Бътланд.

Стоук Сити остана с човек по-малко в третата минута на добавеното време на срещата, когато Фил Бардсли бе изгонен за втори жълт картон за грубо нарушение срещу откъсналия се от него Кенеди.

Още в самото началото на първото продължение Еден Азар направи фрапиращ пропуск в 93-та минута. Кенеди подаде към белгиеца в наказателното поле на Стоук, където той финтира защитник на домакините и стреля, но не успя да намери очертанията на вратата на Бътланд и топката излезе в аут. Пред Азар се откри добра възможност в 97-та минута и стреля от разстояние, но Бътланд изби в корнер.

Бетран Траоре отправи хубав удар от дистанция в 99-та минута, но Уилсън изби в последния момент топката в корнер, току преди тя да влети във вратата на Бътланд. В 110 минута Уилиан стреля от границата на наказателното поле на Стоук, но на сантиметри встрани от левия стълб на вратата на Бътланд.

Челси можеше да стигне до победата в 119-та минута, когато Оскар пусна много хитър пас към Кенеди. Топката стигна до бразилеца след грешка на защитник на Стоук, младокът стреля с голяма доза късмет, а Джак Бътланд се прояви за пореден път с решаваща намеса, като успя да чукне до толкова топката, че тя да премине на сантиметри в страни от десния му стълб.

Стигна се до изпълнение на дузпи, където двата отбора показаха завидно хладнокръвие при пърите девет изпълнения. Чарли Адам, Питър Одемвинге, Джердан Шакири, Марк Уилсън и Марко Арнаутович не сбъркаха за Стоук Сити. Уилиан, Оскар, Лоик Реми и Курт Зума вкара за Челси. Джак Бътланд обаче успя да спаси удара на Еден Азар от бялата точка и да класира Стоук Сити за четвъртфиналите на надпреварата. По този начин „грънчарите“ детронираха Челси.

Евертън също мина през изпълнението на дузпи, но успя да елиминира Норич след 1:1 в редовното време и продълженията и 4:3 след изпълнение на дузпи. „Карамелите“ не сбъркаха от бялата точка, докато пропуски за „канарчетата“ направиха Уес Хулахан и Нейтън Редмънд.

Хъл Сити поднесе другата изненада в турнира, след като отстрани Лестър. Двата отбора завършиха 1:1 в редовното време и продълженията, а „тигрите“ се оказаха по-точни при изпълнението на наказателните удари – 5:4 и се класираха за четвъртфиналите на турнира.