Легендата на Ливърпул Стивън Джерард направи любопитно признание, че като юноша е имал пробен период в кръвния враг на „червените” Манчестър Юнайтед. Джерард записа 710 мача за мърсисайдци преди да премине в американския Лос Анджелис Галъкси и се превърна в истинска икона на „Анфийлд”. В момента бившият английски национал е мениджър на шотландския гранд Глазгоу Рейнджърс.

Джерард израства в семейство с привърженици на Евертън и Ливърпул, като баща му е отявлен фен на „червените”, но след финала за ФА Къп през 1986 година, бъдещата звезда на Ливърпул избира именно червения цвят.

Още на девет годишна възраст  Джерард постъпва в академията на Ливърпул, но цели девет години не получава предложение за договор с клуба. Именно това кара бащата на футболиста да го накара да пробва късмета си в някой друг клуб, надявайки се след време да накара Ливърпул да съжалява за пропуснатия талант.

ВИЖТЕ КУЛТОВИ СНИМКИ НА ДЖЕРАРД ОТ РАННИТЕ МУ ГОДИНИ В ЛИВЪРПУЛ

В подкаста на бившия си съотборник Джейми Карагър – „Най-великата игра”, Джерард разкрива, че е имал пробни периоди в отбори като Евертън, Юнайтед, Кристъл Палас и Уест Хем, като за „червените дяволи” дори играе мач.

„Беше много странно, наистина, защото имах много писма с предложения от други места. Мисля, че баща ми се опитваше да пришпори Ливърпул по заобиколен начин. Тогава си спомням, че шефът на академията Стив Хайуей ми каза: „Виж, ако искаш да отидеш и да се пробваш на тези места, няма проблем”.

„Мисля, че в това време Ливърпул знаеше, че ще остана в клуба, а на Стив му досаждаха и много други бащи. Да, аз отидох и пробвах. Исках да знам какво е да си в Уест Хем, исках да знам какво е да си в Евертън и Юнайтед, исках да сравня с мястото, на което бях. Аз обаче винаги знаех, че ще остана в Ливърпул дълго време”, спомня си още Стивън Джерард.

Бившият халф на Ливърпул дори разкри и екипа, с който е играл за Юнайтед: „Бяхме с зелено-жълтите екипи, с логото на Sharp. Играх един мач за тях. Уес Браун бе централен защитник. Пробвах екипите на всички отбори…”

Ерик Кантона

източник: Gulliver/GettyImages