Най-младият стартов състав в историята на Ливърпул в официален мач победи и осигури участие на отбора в петия кръг за ФА Къп, след като юношите на клуба надвиха с 1:0 третодивизионния Шроузбъри Таун в мач-преиграване от четвъртия рунд на най-старата футболна надпревара. До мача на „Анфийлд”, на който имаше близо 53 хиляди души, се стигна, след като в първата среща двата отбора направиха 2:2, но автогол на Ро-Шон Уилиямс в 75-ата минута прати Ливърпул към следващата фаза, където ще гостува на Челси в Лондон.

Средната възраст на състава за европейския клубен шампион бе 19 години и 102 дни, което бе с 80 дни по-млад от състава, избран за четвъртфиналите за Купата на Лигата в Англия по-рано през сезона. През второто полувреме гостите от Шроузбъри вкараха гол чрез Уоли, който бе отменен и на практика след това дойде автогола на юношата на Манчестър Юнайтед Уилиямс. Интересен факт е, че в първия мач Шроузбъри пак си вкара автогол, който отново дойде от юноша на "червените дяволи" Доналд Лав при равенството по-рано през януари.

19-годишният Къртис Джоунс изведе Ливърпул с лентата, превръщайки се в най-младия капитан в клубната история на Ливърпул.. Адам Люис, Джейк Кейн и Лиъм Милър дебютират в мъжкия футбол, а Лейтън Кларксън започва  за първи път като титуляр. Общо четирима играчи, които стартираха в първия мач, са титуляри и днес. Контузеният халф на отбора Джеймс Милнър пък бе на пейката, за да надъхва младите си съотборници за срещата.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🔴 TEAM NEWS 🔴 Our line-up to face @shrewsburytown 👊🔴 #LFC #LiverpoolFC #Liverpool

A post shared by Liverpool Football Club (@liverpoolfc) on

Двубоят трябваше да започне в 21:45 часа, но началото се отложи с 15 минути от съображения за сигурност, след като е имало инцидент на магистралата по пътя за Ливърпул.

Средната възраст на състава, който започва днес, е 19 години и 102 дни. Този състав е с 80 дни по-млад от онзи, който през декември стартира при разгрома с 0:5 от Астън Вила.

След първите десет минути игра домакините от Ливърпул играха по-умело и пресираха своя съперник. Въпреки това до опасности пред вратата на Шроузбъри не се стигаше, като гостите играха в схема 5-3-2. Пробив на Неко Уилиямс след 19 минути игра бе аплодиран от три от секторите на „Анфийлд”, след който последва ниско центриране, но защитата на гостите изчисти топката. След 19 минути игра Ливърпул има 77% притежание на топката. Миг по-късно Къртис Джоунс подаде топката към Харви Елиът, но Доналд Лав направи достатъчно, за да прочете намеренията на младия англичанин Елиът.

В 26-ата минута гостите извършиха нарушение пред границата на наказателното поле, а Къртис Джоунс стреля силно от фаул, но О’Лиъри улови. Натискът на Ливърпул не стихваше, а Елиът центрира остро отляво към Милър, но О’Лиъри боксира топката. След 30 минути игра пък Гълборн влезе брутално в дясното бедро на Неко Уилиямс с бутоните напред, а реферът му вдигна само жълт картон. Именно голям шанс се отвори пред Уилиямс в 45-ата, когато стреля силно и диагонално, но топката профуча край десния страничен стълб.

Полека-лека играта на "Анфийлд" се накъса, след като и двата отбора започнаха да правят много шпагати един срещу друг, като по чудо нямаше контузени футболисти. Първият шанс за второто полувреме бе в 47-ата минута. Тогава Елиът центрира отляво, а топката бе отклонена с глава, за да може да отиде в десния бек Уилиямс. Той стреля силно, но над напречната греда.

24 снимки

Минута по-късно гостите атакуваха яростно защитата на Ливърпул, а Лоран прокара топката между краката на Хувър и можеше да отправи удар, който обаче бе блокиран. В ответната атака Елиът бе фаулиран, за да може фаулът на Люис да се отбие в стената на гостите. Изключително спасяване на О’Лиъри бе сторено в 52-ата минута, когато пас по земя за Неко Уилиямс бе точен. Десният бек на Ливърпул стреля силно, но с левия крак О’Лиъри изби в корнер, от който не последва нищо. Три по-късно нов удар на Уилиямс не затрудни О’Лиъри. 

Много учудващо на фона на показаното до този момент, но Шроузбъри откри резултата след 58 минути игра. Атака отляво позволи на Ебанкс да центрира топката отляво. Топката бе засечена първо от капитана Едуардс, след което бе добавена от Уоли, но след преглеждане с ВАР стана ясно, че е имала засада при атаката – голът бе отменен.

В 68-ата гостите направиха добро нападение, а резервата Удо се освободи от опеката на Сеп ван ден Берг, след което стреля, но покрай вратата на Куивийн Келехър. В ответното нападение Харви Елиът засече с глава, но прекалено слабо и не успя да открие резултата. Три по-късно страхотен шанс се откри пред Къртис Джоунс. Педро Чиривея с прекрасен пас намери капитана на „червените” в този мач, който реши да стреля от воле, но не нацели топката.

В 75-ата минута Ливърпул откри резултата. Неко Уилиямс центрира топката към Харви Елиът, но бранителят на гостите Ро-Шоум Уилиямс си засече топката в собствената си врата – 1:0 за Ливърпул.

В 88-ата минута Харви Елиът пусна прекалено дълъг пас след изчистване от корнер към резервата Джо Харди, за да може вратарят на Шроузбъри да излезе и да изчисти топката.

Това бе и последният по-интересен сюжет в града на Бийтълс, за да може Ливърпул да прелети към петия кръг в турнирната надпревара на Англия.


Ливърпул: Келъхър, Уилямс, Хувер, Ван Ден Берг, Люис, Чиривея, Кларксон, Кейн, Елиът, Джоунс, Милър

Шроузбъри: О'Лиъри, Пиер, Голбърн, Едуардс, Уилямс, Уоли, Ланг, Лав, Гос, Ебанкс-Ландел, Лоран